İngiltere Başbakanı Starmer, ABD’ye misilleme tarifesi uygulamayacaklarını açıkladı.

4 Dakika Okuma

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ABD’ye misilleme tarife uygulamayacaklarını belirtti

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ABD’ye misilleme tarife uygulamayacaklarını ifade ederek “Bir tarife savaşı, kimsenin çıkarına olmaz. Bir ticaret savaşı, bizim çıkarımıza değil; dolayısıyla öncelikli vazifem, böyle bir noktaya gitmemizi engellemek” dedi.

Starmer, olağanüstü basın toplantısı düzenledi

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ABD’nin İngiltere’nin de aralarında bulunduğu sekiz Avrupa ülkesine tarife uygulama kararının ardından Londra’daki Başbakanlık Ofisi’nde olağanüstü bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Basın toplantısına dünyanın son haftalarda oldukça çalkantılı bir hale geldiği ifadeleriyle başlayan Starmer, Grönland konusunda yaşanan anlaşmazlığa rağmen İngiltere’nin ABD ile yakın müttefik ve ortak olduğunu ve bunun yalnızca İngiltere’nin güvenliği için değil, çıkarları için de son derece önemli olduğunu vurguladı. Grönland’ın statüsüne ilişkin kararın yalnızca Grönland halkına ve Danimarka’ya ait olduğunu da belirten Starmer, “Bu hak temeldir ve biz bunu destekliyoruz” dedi.

“Anlaşmazlıkları çözmenin doğru yolu tarifeler değil”

Müttefiklere karşı gümrük tarifeleri uygulamanın tamamen yanlış olduğunu ifade eden Starmer, “Bu, ittifak içindeki anlaşmazlıkları çözmenin doğru yolu değildir. Grönland’ın güvenliğini güçlendirmeye yönelik çabaların ekonomik baskıya gerekçe olarak sunulması yardımcı değildir” şeklinde konuştu.

“İngiltere, pragmatik bir ülkedir”

ABD’nin tarife adımının ardından gerginliği tırmandırmama vurgusu yapan Starmer, “İngiltere, pragmatik bir ülkedir. Uzlaşma ararız, ortaklığa inanırız. Sloganlardan ziyade çözümleri tercih ederiz. İngiltere halkına zarar veren gösterişçi siyaset ve jest politikasına kapılmayız” ifadelerini kullandı.

Starmer, “Sonuç olarak Avrupa’daki müttefiklerimizle, NATO içinde ABD ile çalışmaya devam edeceğiz. Diyaloğu açık tutacağız. Uluslararası hukuku savunacağız ve Britanya halkının güvenliğini, yaşam standartlarını ve geleceğini korumak için hükümetin tüm gücünü hem içeride hem dışarıda kullanacağız” dedi.

“Bir tarife savaşı kimsenin çıkarına olmaz”

Basın toplantısında İngiltere’nin ABD’ye yönelik misilleme tarife uygulayıp uygulamayacağına dair bir soruya Starmer, “Bir tarife savaşı kimsenin çıkarına olmaz. Henüz o aşamaya gelmedik” şeklinde karşılık verdi. Starmer, “Bir ticaret savaşında ülke genelindeki işletmeler, çalışmalar ve aileler darbe alacaktır. Bu nedenle söylediğim gibi yapacağım. Avrupalı müttefiklerimizle ve Başkan Trump’la temas kuracağım” dedi.

İngiltere’nin nasıl bir durumda böyle bir adım atabileceğine yönelik bir soru üzerine Starmer, “Müttefikleri tarifelerle tehdit etmek yanlış. Tamamen yanlış. Bir ticaret savaşı, bizim çıkarımıza değil; dolayısıyla öncelikli vazifem, böyle bir noktaya gitmemizi engellemek. Odaklandığım şey bu ve böyle kalacak” dedi.

“Amerikalılarla çalışmayı sürdürmek ulusal çıkarımız”

Starmer, “Savunma, güvenlik ve istihbarat söz konusu olduğunda Amerikalılarla çalışmayı sürdürmek ulusal çıkarımızdır” şeklinde konuştu. Starmer, İngiltere’nin ABD ile AB arasında bir tercih yapma zamanının gelip gelmediği yönündeki bir soruya ise, “İçinde bulunduğumuz an, birini diğerine tercih etme anı değil” şeklinde cevap verdi.

ABD Başkanı Trump’ın gerçekten Grönland’a askeri operasyon planladığını düşünüp düşünmediğine dair bir soruya Starmer, “Aslında düşünmüyorum. Bence bu, sakin bir tartışmayla çözülebilir ve çözülmelidir” ifadeleriyle yanıtladı.

“ABD ile ilişkiler İngiltere’nin güvenliği için hayati önemde”

İngiltere’nin ABD’ye karşı daha sert bir tavır takınma zamanının gelip gelmediği yönündeki bir soruya cevap veren Starmer, “ABD ile güvenlik, savunma ve istihbarat paylaşımı konusunda her gün 7/24 etkileşim halindeyiz. ABD ile İngiltere arasındaki istihbari ilişki, dünyadaki herhangi iki ülke arasındaki ilişkiden daha yakındır. Bu bizi, size ayrıntılarını açıklayamayacağım biçimlerde güvende tutuyor. Çok net bir şekilde söyleyebileceğim şey, bu bizi güvende tutuyor ve bu ülkede yaşayan her bir insan için bu hayati” dedi.

İhlas Haber Ajansı

Bu Makaleyi Paylaş
Exit mobile version