### ING Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması 2025 Sonuçlarını Açıkladı
ING Türkiye, 2025 yılı birinci çeyrek dönemi için gerçekleştirdiği Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın sonuçlarını duyurdu. Araştırmaya göre, tasarrufu olan bireylerin oranı yüzde 54 olarak belirlendi ve bu oran son altı ay ile benzerlik gösterdi. Tasarruf sahipleri arasında düzenli birikim yapabildiğini ifade edenlerin oranı ise, bir önceki yılın son çeyreğine göre 7 puan artarak yüzde 86’ya ulaştı.
### Araştırma Kapsamında Öne Çıkan Veriler
ING Türkiye’nin sürdürülebilirlik anlayışı doğrultusunda 2011’den bu yana yaptığı ve NielsenIQ iş ortaklığıyla güncellediği araştırmanın ilk çeyrek sonuçları, tasarruf sahiplerinin yaş aralığına göre farklılıklar gösterdiğini ortaya koydu. 25-44 yaş grubunda artış gözlemlenirken, 18-24 yaş grubunda ise gerileme söz konusu oldu. Tasarrufu olmayan bireylerin yüzde 46’sının ise tasarruf etmeyi planladığı belirlendi ve bu oran önceki çeyrekteki düşüşü telafi ederek yüzde 29’a yükseldi.
### Düzenli Tasarrufun Artışı
Araştırma sonuçlarına göre, tasarruf sahipleri içerisinde düzenli tasarruf yapıldığını belirtenlerin oranı ilk çeyrekte 7 puan artarak yüzde 86 seviyesine ulaşmış durumda. Tasarruf yapma sebepleri arasında “geleceğe yatırım” gerekçesi yüzde 43 ile başı çekerken, “beklenmedik durumlara karşı güvence” ise yüzde 21 ile ikinci sırayı aldı. Aynı hanede başka birinin de tasarruf yaptığını belirtenler, düzenli tasarruf sahipleri arasında yüzde 21 olarak kaydedildi; bu oran kadınlarda yüzde 25, erkeklerde ise yüzde 17 olarak ölçüldü.
### Tasarruf Tercihleri ve Yatırım Seçenekleri
Tasarruf sahiplerinin tercihleri incelendiğinde, yastık altı birikimlerin ilk sırada yer aldığı görüldü. Araştırmaya göre, “yastık altı altın ve değerli taş/metal” ile “yastık altı döviz ve TL nakit” oranı yüzde 31 iken, “TL vadeli mevduat hesapları” ve “altın hesapları” yüzde 19 oranla takip ediyor. Ayrıca, yatırım yapanların yüzde 18’i hisse senetlerine ve yüzde 11’i bireysel emeklilik fonlarına yöneliyor.
### Uzun Vadeli Getiri Beklentisi
Araştırma, tasarrufu olanların getiri beklentilerinin orta vadeden uzun vadeye doğru yöneldiğini gösteriyor. İlk çeyrek sonuçları, uzun vadeli getiri beklentisi taşıyanların oranının 4 puan artışla yüzde 46’ya çıktığını ortaya koyuyor. Finansal durumdan memnuniyet oranı ise yüzde 42 seviyesinde sabit kalırken, harcamalarını kontrol edenlerin oranı yüzde 69 olarak ölçüldü.
### ING Türkiye’den Yeni Finansal Ürünler
ING Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Tuğçe Bora Kılıç, araştırma sonuçlarına dayanarak dijital ürün ve hizmetlerle bankacılığı daha erişilebilir hale getirdiklerini ifade etti. “Aslan gibi banka, arkanda” vurgusuyla müşterilerine destek olmaya devam ettiklerini belirten Kılıç, “Tasarruf odaklı ürünlerimizle bireylerin birikimlerini artırmalarına yardımcı oluyoruz” dedi.
Uzun vadeli getiri beklentisinin artışını önemsediklerini belirten Kılıç, “Müşterilerimize yatırım fonlarının getirilerini karşılaştırma imkânı sunarak karar alma süreçlerini destekliyoruz” şeklinde konuştu.
ING TÜRKİYE BİREYSEL BANKACILIK GENEL MÜDÜR YARDIMCISI TUĞÇE BORA KILIÇ
İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI ABBAS ARAKÇİ, İSRAİL’LE YAŞANAN ÇATIŞMALARDAN SONRA İLK KEZ RESMİ TEMASLARDA BULUNMAK ÜZERE SUUDİ ARABİSTAN’IN CİDDE KENTİNE GELDİ
İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI ABBAS ARAKÇİ, İSRAİL’LE YAŞANAN ÇATIŞMALARDAN SONRA İLK KEZ RESMİ TEMASLARDA BULUNMAK ÜZERE SUUDİ ARABİSTAN’IN CİDDE KENTİNE GELDİ
İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI ABBAS ARAKÇİ, İSRAİL’LE YAŞANAN ÇATIŞMALARDAN SONRA İLK KEZ RESMİ TEMASLARDA BULUNMAK ÜZERE SUUDİ ARABİSTAN’IN CİDDE KENTİNE GELDİ
İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI ABBAS ARAKÇİ, İSRAİL’LE YAŞANAN ÇATIŞMALARDAN SONRA İLK KEZ RESMİ TEMASLARDA BULUNMAK ÜZERE SUUDİ ARABİSTAN’IN CİDDE KENTİNE GELDİ