Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    İliç Halkı, Anagold Çöpler Madeni’nin Üretime Dönmesi İçin Basın Açıklaması Gerçekleştirdi

    Erzincan İliç’te Anagold Çöpler Madeni’nin 19 aydır kapalı kalması, bölge halkını zorlu bir sürece soktu. İşsiz kalan İliçliler, basın açıklamasıyla madenin yeniden açılmasını talep etti. Ekonomik sıkıntı ve aile bütünlüğü tehdit altında; işsizlik oranı yüzde 20’ye yükseldi.

    Erzincan İliç'te Anagold Çöpler Madeni'nin 19 aydır kapalı kalması, bölge

    İliç halkı Anagold Çöpler Madeni için sesini yükseltti

    Erzincan’ın İliç ilçesinde yaşayan vatandaşlar, Anagold Çöpler Madeni’nin 19 ay boyunca üretime ara vermesi neticesinde yaşadıkları mağduriyetleri dile getirmek amacıyla ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdi. İlçe merkezinde düzenlenen bu etkinliğe kalabalık bir katılım sağlanırken, İliç halkı madenin yeniden faaliyete geçmesi için çağrıda bulundu.

    Bölge halkı, 19 aydır işsiz kaldıklarını ve bu süreçte ekonomik ve psikolojik zorluklarla mücadele ettiklerini ifade etti. Yapılan basın açıklamasında, “İşsizlik maaşlarımız bitti. Kredi kartlarımız zor duruma düştü. Yerel işletmeler SGK primlerini ödeyemez hale geldi. Birçok esnaf dükkanını kapatmak zorunda kaldı ve aileler parçalanma tehlikesiyle karşı karşıya” ifadelerine yer verildi.

    Geçim derdinin yanı başında kayıplar var

    İliç halkı, Anagold ile birlikte kalkındıklarını belirterek, “Bize ait işimizi geri istiyoruz. İliç’i işsizliğe ve ekonomik çöküşe bırakmayın. Anagold’un üretime dönmesiyle birlikte bacalar tütsün, evlerde ocaklar yanmaya devam etsin” çağrısında bulundu.

    Çöpler Altın Madeni, Şubat 2024’te yaşanan toprak kaymasından sonra üretime ara vermiştir. Bu durum, ilçedeki işsizlik oranını ciddi şekilde artırmış ve esnafı olumsuz etkilemiştir. Geniş bir topluluk, sorunlarını duyurmak için ilçe merkezinde toplanmış ve madenin faaliyetlerine dönmesi talebini dile getirmiştir.

    İliç ekonomisi için acil çözüm

    Kendi emekleriyle var olan madenin kapalı kalmasının sadece İliç için değil, ülke ekonomisi için de zararlı sonuçlar doğurduğu vurgulandı. Erzincan’ın kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasılası, madenin faaliyet gösterdiği dönemde Doğu Anadolu Bölgesi ortalamasının oldukça üzerinde bulunuyordu. Ancak 19 aydır süren duraklama, bunun tersine dönmesine neden oldu.

    Bölgedeki ticari hareketliliğin %60 oranında düştüğü belirtilirken, esnaf cirolarında da %70’lere varan kayıplar yaşandığı bildirilmektedir. Anagold madeninin yeniden açılmasıyla birlikte hem istihdamın hem de ticari faaliyetlerin artması bekleniyor.

    Ülke ekonomisi de olumsuz etkileniyor

    Çöpler Altın Madeni’nin kapalı kalması, Türkiye’nin yıllık altın üretiminin %26’sını etkilemiştir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın raporlarına göre, bu süreçte üretilemeyen altın miktarı 7,9 tona ulaşırken, bu durum Türkiye’nin cari açığı üzerinde de büyük bir yük oluşturmuştur.

    Ekonomik kayıplar ve artan işsizlik rakamları, belediyeleri ve devlet yetkililerini acil çözüm arayışına sokmuştur. İliç halkı, tüm bu olumsuzlukların sona ermesi için madenin bir an önce yeniden açılması konusunda kararlıdır.