OdaTV’nin haberine göre, ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın kariyerine dair bugüne kadar bilinmeyen bir detay, Prof. Dr. Ruşen Keleş’in yeni kitabında gün yüzüne çıktı. “Başka Bir Aşk İstemez” adlı kitapta, 1970’li yıllarda İlber Ortaylı’nın öğretim üyesi olarak atanmasına Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) raporlarının nasıl engel olmaya çalıştığı anlatılıyor.
Keleş: “MİT Raporları Olmadan Atama Yapılamıyordu”
Prof. Dr. Ruşen Keleş, kitabında, dönemin asistan atamalarında MİT raporlarının belirleyici rol oynadığını ifade etti. Keleş, bu raporların özellikle güvenlik gerekçesiyle olumsuz sonuçlanabildiğini, buna Ortaylı’nın da dahil olduğunu belirtti:
“Bir asistan adayımız yazılı ve sözlü sınavlarda gayet başarılı oldu. Ancak güvenlik soruşturması sonucu olumsuz geldi. Annesinin doğum yerinin eski Sovyetler Birliği toprakları olması nedeniyle MİT’ten olumsuz rapor alındığını öğrendik. Sorumluluğu üstlenerek atamasını gerçekleştirdim. Bugün bakıldığında, o genç yetmiş beş yaşında ve Osmanlı tarihi alanında tanınan bir bilim insanı oldu.”
Ortaylı’nın Kökenleri ve Göç Hikayesi
1947 yılında Avusturya’nın Bregenz şehrindeki bir mülteci kampında doğan İlber Ortaylı’nın ailesi, Stalin dönemi baskılarından kaçarak önce Avusturya’ya, ardından Türkiye’ye göç etti. Ortaylı’nın annesi Şefika Ortaylı, Kırım’ın tanınmış asil ailelerinden Karaşaylara mensupken, babası Kemal Ortaylı da Kırım Tatar kökenliydi.
“İyi ki Atamasını Yapmışız”
Keleş, dönemin Cumhurbaşkanlığı hukuk danışmanlarından Prof. Dr. İlhan Öztrak’la durumu paylaşarak atamanın gerçekleştiğini ve İlber Ortaylı’nın Türkiye’nin önde gelen tarihçilerinden biri haline geldiğini vurguladı.
KAYNAK: ONEDİO