Hz. Ömer Camii Yıkım Çalışmaları Başladı
Van’ın İpekyolu ilçesinde yer alan Hz. Ömer Camii, yıkım süreçleri nedeniyle altındaki esnaf dükkanlarını boşaltma aşamasına geldi.
Bu tarihi cami, 2011 Van depreminde yaşadığı hasar sebebiyle yeniden inşa ediliyor. 15 Mayıs itibarıyla ibadet için kapatılan Hz. Ömer Camii’nin bölgesindeki esnaf, dükkanlarını tahliye etmeye başladı. Camii altındaki pasajın, Haziran ayı sonuna kadar tamamen boşaltılması hedeflenirken, uzun yıllar boyunca emek verdikleri dükkanlarından ayrılmanın zorluğunu yaşayan esnaf, bir gün yeniden dükkanlarına kavuşma umudunu taşıdıklarını dile getiriyor.
Esnafların Anıları ve Umutları
1990-91 yıllarından bu yana Hz. Ömer Camii altındaki pasajda iş yapan Cengiz Rençber, “34 yıldır bu bölgede çalışıyorum. Eğer nasip olursa 6 ay sonra yeniden buraya döneceğiz. Bu durum bizi üzüyor, burada geçirdiğimiz zaman bir ömür gibi” şeklinde konuştu. Yılların verdiği emekle bir anda dükkanlarından olmalarının zor olduğunu belirten Rençber, valilik ve İl Müftülüğü’nin katkılarıyla tekrar dükkanlarına kavuşacakları umudunu koruduklarını sözlerine ekledi.
Uzun yıllardır pasajda esnaflık yapan İsmail Güleşçe ise, “Gençliğimden itibaren buradayım. Emeğimizin bir anda yok olması acı bir durum. Moralimiz bozuk ama yeni bir cami inşa edilecek, umudumuz o” dedi.
1977 yılından beri dükkanıyla orada bulunan Mehmet Minici de, “Birçok hatıra bıraktık bu yerde. Valimizin söz verdiğine inanıyor ve başka bir dükkana geçmeyi düşünmüyoruz. Mallarımızı depolara yerleştiriyoruz çünkü yılbaşında tekrar burada olmak istiyoruz. Valimize ve müftümüze güvenimiz tam” ifadelerini kullandı.
Yıllardır süregelen bu taşınma süreci, hem esnaf hem de yerel halk için oldukça duygusal bir dönem olarak öne çıkıyor. Yeniden inşa edilecek Hz. Ömer Camii’nin, Van’daki ibadet ve sosyal yaşamda önemli bir yere sahip olmaya devam etmesi bekleniyor.
VAN’DA İBADET VE SOSYAL YAŞAMIN ÖNEMLİ MERKEZLERİNDEN BİRİ OLAN HZ. ÖMER CAMİİ, 2011 VAN DEPREMİNDE ALDIĞI HASAR NEDENİYLE YIKILIP YENİDEN YAPILACAK.
15 MAYIS İTİBARİYLE İBADETE KAPATILAN HZ. ÖMER CAMİİ ALTINDA FAALİYET GÖSTEREN ESNAF İSE DÜKKANLARINI BOŞALTIYOR.
HAZİRAN AYI SONUNA KADAR PASAJIN TAMAMEN BOŞALTMASI BEKLENİLİRKEN, YILLARDIR EMEK VERDİKLERİ DÜKKANLARINDAN AYRILMANIN ZOR OLDUĞUNU İFADE EDEN ESNAF İSE TEKRAR DÜKKANLARINA KAVUŞMA HAYALİNİ TAŞIDIKLARINI SÖYLEDİ.
VAN’IN İPEKYOLU İLÇESİNDE BULUNAN HZ. ÖMER CAMİİ’NİN YIKIM ÇALIŞMALARI NEDENİYLE, CAMİ ALTINDAKİ ESNAF DÜKKANLARI BOŞALTIYOR.
VAN’IN İPEKYOLU İLÇESİNDE BULUNAN HZ. ÖMER CAMİİ’NİN YIKIM ÇALIŞMALARI NEDENİYLE, CAMİ ALTINDAKİ ESNAF DÜKKANLARI BOŞALTIYOR.
AKKÖK HOLDİNG, SANAYİDE YERLİLEŞME VE YÜKSEK KATMA DEĞERLİ ÜRETİME ODAKLANDI
AKKÖK HOLDİNG, SANAYİDE YERLİLEŞME VE YÜKSEK KATMA DEĞERLİ ÜRETİME ODAKLANDI
AKKÖK HOLDİNG, SANAYİDE YERLİLEŞME VE YÜKSEK KATMA DEĞERLİ ÜRETİME ODAKLANDI