Hormonların Önemi Nedir? Hormonlar vücudumuzda oldukça az bulunmalarına karşın önemleri oldukça fazladır. Hormonlar oldukça hassas bir dengededirler. Vücutta fazla bulunmasının yarattığı sıkıntılar gibi az olmasından kaynaklı problemlerde yaşanabilmektedir.

 

Hormonların önemi hayvan hücrelerinde olduğu kadar bitki hücrelerinde de önemlidir.

Örneğin; büyüme hormonu hem hayvan hücresinde hem de bitki hücresinde bulunmaktadır.

Hormonların Görevleri Nelerdir?

Hormonlar vücudumuzdaki sağlık açısından, fizyolojik değişimlerin büyük bir kısmına katkı sağlamaktadır.

Örneğin; metabolizma faaliyetleri, gelişme ve büyüme, üreme gibi fizyolojik olgular hormonlar sayesinde gerçekleşmektedir. Bazı hormonlar üretildikten sonra kullanılmak üzere gerekli dokuya giderken bazı hormonlar ise üretildikleri organda aynı zamanda da kullanılmaktadır, örneğin üreme hormonu gibi. Hormonları Düşüren Yiyecekler Nelerdir? Her türlü olguda olduğu gibi hormonların da fazlası canlılar için zararlıdır.

Ancak elbette ki hormonları dengede tutabilmek mümkündür. Metabolizma hormonların dengesizliğini fark eder ve kişiye de bunu fark ettirir. Normalden daha fazla stresli olmak, çok fazla kilo almak gibi olgular hormonlardaki dengesizliğin bir işareti olabilir.

Tabi ki öncelikli olarak mutlaka doktora gidilmelidir. Lakin kişinin kendi katkılarıyla da hormonları düşürmek mümkündür. Bunun için kişi öncelikli olarak yediklerine dikkat etmelidir. Aynı zamanda hormon fazlalığı yaşayan insanların beslenmelerine yardımcı olmak için şu yiyecekler tavsiye edilir.

– Kış Kirazı: Hücrelerimizde meydana gelen hasarların onarılmasını için mutlaka tüketilmelidir. Ayrıca vücutta bağışıklık sistemini de desteklemesi gibi etkilerinden dolayı kişinin kendini daha sağlıklı ve zinde hissetmesini sağlar.

– Brokoli: çoğu insan tarafında pek tercih edilmeyen bu sebze vücutta özellik kan şekerine bağlı hormonları düşürmek için tüketilmesi gereken bir yiyecektir.

– Somon Balığı: Sağlıklı yağlar bakımında oldukça zengin olan bu balık türü insan vücudundaki omega-3 eksikliği en dengeli şekilde düzenler ve bu durumla beraber kaygı ve depresyon gibi hislerin azalmasına yardımcı olur.

– Yumurta: insanlarda sinir sistemini dengede tutmaya oldukça faydalı olan bu yiyecek, fosfor yönünden de oldukça zengindir. Vücuttaki kortizonu dengelemekte oldukça yardımcı olan bu yiyecek çok stresli durumlarda mutlaka tüketilmelidir.