Haşimato nedir?
 

Bağışıklık sisteminin virüs, bakteri gibi vücuda zarar veren antikarlorı troid bezine yönlendirip, yok etmeye çalışmasıdır. Yani aslında vücudun koruma sistemini devreye sokmasıdır. 

Haşimato nasıl belirti göstermektedir?

Haşimato hastalığı, tam olarak belirti göstermemekle  ve diğer hastalıklarla karıştırılabileceği için ayırt etmek oldukça zordur. Bununla birlikte belli başlı durumları belirtileri olarak sayılabilmektedir. Bu belirtiler ise şu şekildedir:
Kontrolsüz ve sık kilo alımı
Kolayca üşüme
Cildin kuruması
Yorgunluk
Seste değişiklik
Konuşmada yavaşlama
Asabiyet
Adet düzensizlikleri
Konuşmada yavaşlama
Ve konsantrasyon bozukluğudur.
İleri düzeyde ilerlerse kanda sodyum düşüklüğü, cinsel istekte azalma gibi farklı belirtiler de göstermektedir.

 



Haşimato neden olur?

Haşimato kadınlarda erkeklerden daha fazla rastlanmaktadır. Yani cinsiyet bir etken olabilir. Bunun yanı sıra yaş da belirleyici bir faktördür. Genç ve orta yaştaki kişiler de risk altındadır. Diğer sebepler ise sigara içmek, hamilelik, düşük ve ölü doğum yapan kadınlar, yüksek kolesterol, sigara içmek, genetik etkenler ve kansızlığı olan kişilerde daha sık görülmektedir. Çölyak, hepatit gibi hastalıkları taşıyan kişiler ise risk altındadır.

Haşimato tanısı nasıl olmaktadır? 

Hastalığın bazı belirtilerini yaşayan hastalar, bu durumlardan rahatsızlık duyarak, doktora gitmektedir. Rutin kontrollerde TSH ve tiroid hormonuna bakıldığı şüpheli bulunursa tetkikler tekrarlanır ve tetkikler sonucu haşimato ile tanışmak mümkündür.

Haşimato tedavisi nasıldır?

Öncelikle bilinmesi gereken durum, tiroid hormon seviyesi normal ise haşimato tedavisine gerek yoktur. Fakat takip altında kalması gerekmektedir. Gerek görülürse ilaç tedavisine başlanabilir. Yani haşimato gözlem ve ilaç tedavisini kapsamaktadır denilebilir. Ayrıca egzersiz ve uygun beslenme programı da son derece önemlidir.

Haşimato diyeti nasıl olmalıdır?

Haşimato diyeti uygulanmak isteniyorsa öncelikle kullanılan tuz değiştirilmelidir. Seçim her zaman iyotsuz tuzdan yana olmalıdır. Şeker ise haşimatonun en büyük düşmanıdır. Bu yüzden şekerden uzak durmak gerekmektedir. 

Her diyet programında oldukça önemli olan su, bu diyet için de çok önemlidir. Bol su tüketimi ile hem hayata  sağlıklı bir şekilde devam etmeye yardımcı olurken hem de vücutta tutulan ödemden kurtulmak mümkündür.

Sağlıklı olduğu bilinen brokoli ve karnabaharın faydaları ne yazık ki haşimato diyeti için geçerli değildir. Çünkü tiroid bezinin çalışmasını azaltmaktadır. 

Kahve ve siyah çay tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Fakat papatya, melisa gibi bitki çayları kontrollü şekilde tüketilebilir. Zencefil ve zerdeçal ise haşimato dostudur. Rahatlıkla tüketilebilir. Gluten tüketimine dikkat edilmesi hatta mümkünse glutensiz ürünler tüketmek yerinde olacaktır. Görüldüğü üzere haşimato diyeti zor değildir, sadece kısmen sağlıklı yaşam kurallarını kapsamaktadır.

Beslenme programı düzenli egzersiz ile desteklendiği zaman daha iyi bir sonuç verecek ve haşimatoya karşı açılan savaşın galibiyeti görülecektir. Haşimatonun zararlarından uzak durmak için aslında kaliteli ve sağlık içeren yaşam tarzını benimsemek en doğrusu olacaktır.