Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Hasan Basri Yalçın: “12 Eylül 1980 Darbesi Türkiye’nin Acı Darbe Hikayelerinden Biridir”

    AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, 12 Eylül 1980 darbesinin Türkiye’deki demokrasi ve insan haklarına büyük zarar verdiğini vurgulayarak, bu darbenin vesayet anlayışını pekiştirdiğini ifade etti. Ayrıca, AK Parti’nin yeni sivil bir anayasa için çalışmalara devam ettiğini belirtti.

    AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri

    Hasan Basri Yalçın’dan 12 Eylül 1980 Darbesine Dair Açıklamalar

    AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından Türkiye’de yaşananların hala etkisini sürdürmekte olduğunu belirtti. Yalçın, bu darbenin, ülkenin tarihindeki toplumsal travmaların en acı örneklerinden biri olduğunu ifade etti.

    Darbelerin Kalıcı Etkileri ve Yargı Süciyeti

    12 Eylül 1980 darbesi, dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren’in liderliğinde gerçekleşmişti. Yalçın, bu olayın Türkiye’de darbe kültürünün normalleşmesine yol açtığını belirtti. Anarşinin yükseldiği bir ortamda gerçekleştirilen darbenin ardından, 650 bin insanın gözaltına alındığını ve 171 kişinin işkence sonucu hayatını kaybettiğini hatırlatan Yalçın, 1980 darbesinin, Türkiye’nin siyasi tarihinde derin izler bıraktığını vurguladı.

    Yalçın, “12 Eylül darbesi, 1960 darbesinin açtığı kapıyla bağlantılı olarak, siyasi vesayeti güçlendirmiştir” dedi. Ak Parti’nin iktidara gelene kadar, Türk siyaseti büyük ölçüde askerî kontrol altında kalmış ve hükümetlerin sürekli bir baskı altında çalışması sağlanmıştır.

    Vesayetin Kırılması ve Yeni Anayasa Çağrısı

    Demokratikleşme sürecinin duraksamasına yol açtığına dikkat çeken Yalçın, “1982 Anayasası, özgürlüklerin kısıtlandığı bir yapıdadır ve askeri vesayetin izlerini taşımaktadır.” diyerek, yeni sivil bir anayasa gerekliliğini vurguladı. Yalçın, AK Parti’nin reformları doğrultusunda 12 Eylül darbesinin faillerinin yargılanmasının da mümkün hale geldiğini söyledi.

    Bu bağlamda, Türkiye’nin gündelik siyasi meselelerinden bağımsız olarak, AK Parti’nin hala sivil bir anayasa gündeminde olduğunu belirten Yalçın, anayasaların toplumsal kabul ile oluşturulmasının önemini dile getirdi.

    Darbeye Karşı Durma ve Reformlar

    Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde bir heyet kurularak yeni anayasa çalışmaları başlatıldığını hatırlatan Yalçın, bu süreçte toplumsal müzakerelerin önem taşıdığını aktardı. AK Parti’nin, Türkiye’de darbelerle mücadeledeki kararlılığını, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde pekiştirdiğini vurguladı.

    Yalçın, Cumhuriyet tarihinde bir siyasi iktidarın ilk defa muhtırayı reddettiğini ve bu durumun Türkiye için bir dönüm noktası olduğunu ifade etti. “Bugün, darbeci zihniyete teslim olmayan bir iktidar var ve bunun sonucu olarak darbe girişimleri sonlandırılıyor” dedi.

    Sonuç olarak, Yalçın, AK Parti’nin darbelere karşı verdiği mücadelenin, Türkiye’nin demokratik geleceği için hayati bir önem taşıdığını sözlerine ekledi.