Hamilelikte nelere dikkat edilmeli?
Hamilelik kadınlar için hayatlarında çok kutsal bir zaman dilimidir. İçinde canlı taşıdığını bilmek sonrasında ise hareketlerini hissetmek dünyada bir insanın tadabileceği en değişik ve haz verici bir histir. Kadınlar bebekleri rahimlerine düştüğü andan itibaren annedir. Bu çok başka bir sorumluluk ister. Bu yüzden hamile her kadın yediklerine içtiklerine ve vücutlarında yaptıkları kimyasal her değişime çok dikkat etmelidir. Çünkü annelerinin kanındaki besinlerden beslenen bebeklere kan dolaşımı sayesinde bu zararlı maddeler ulaşabilir ve bebeklerin anne karnındaki gelişimlerini olumsuz etkileyebilir.

Hamile kadınlar nasıl beslenmeli?
Hamilelikte ilk beş ay annelerin ne yediğinden ziyade zararlı maddeler ile temas etmemesi daha önemlidir. Anne karnında ki bebekler 5. aydan sonra annenin bizzat yediklerinden beslenmektedir. Daha öncesinde ise annenin vücudunda mevcut hazırda bulunan besinlerden tüketir. Doktor kontrolü altında nasıl bebeklerini kontrol altında tutuyorlarsa kendi kan değerlerini de mutlaka ara ara kontrol ettirmeliler. Hamilelik kanda demir oranını düşürdüğünden dolayı demir içeren yiyeceklere ağırlık verilmelidir. Kırmızı et düzenli aralıklarla sık tüketilmeli. Balık hafta en az bir kez bebeğin zeka gelişimi için önemli olduğundan yenmelidir. Meyve, sebze tüketimi de çok önemlidir. Hamilelik süresince her şeyden dengeli, ölçülü ve kontrollü yenilmesi gerekmektedir.
Hamileliğin sonlarına doğru bebek iyice büyüdüğü için yüksek enerjili yiyecekler yenmek istenmekte ama kilo alımına dikkat edilmesi gerektiğinden sağlıklı yiyecekler yemeli ve hamur işlerinden uzak durulması gerekmekte. Tatlı yeme konusunda ise oldukça ölçülü davranılmalı. Çünkü ödemi arttırabileceğinden dolayı erken doğuma sebebiyet verebilir. Doktorların verdikleri hamilelik süresince annelere ve bebeklerine yardımcı olacak olan takviye vitamin, mineral ve benzeri ürünleri aksatmadan dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.
Hamilelikte diyet yapılır mı?
Hamilelik esnasında genel olarak bilinen zayıflama diyetlerinin aksine sağlıklı ve dengeli beslenme diyeti yapılır. Hamile annelerin doktorlarının ve sağlıklarının el verdiği ölçüde her şeyden biraz yenmeli. Hamilelik süresi boyunca beslenme ne kadar önemli ise doğum sonrası emzirme döneminde de beslenme bir o kadar önemlidir. Yani doğumdan sonra emzirme döneminde de yenenlere dikkat edilmelidir. Çok yemenin süt miktarını artırır gibi genel toplumsal yanılgıya düşülmemelidir. Süt verimini arttıracak ana unsur su dur. Hamilelik ve sonrasında bolca su tüketimi en önemli unsurdur. Bu yüzden bolca tüketilmelidir. İhtiyaç doğrultusunda vitamin ve mineral takviyesi de süt arttırmada faydalı olabilir. Unutulmamalıdır ki bedenen ve ruhen sağlıklı bir anne ancak mutlu ve sağlıklı bir bebek yetiştirebilir.
YORUMLAR