Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Hadim’de Yüzyıllık Gelenek: Düvenle Saman Üretimi Devam Ediyor

    Konya’nın Hadim ilçesindeki Gerez Mahallesi’nde, yüzlerce yıldır geleneksel düven ile saman üretimi devam ediyor. Çiftçiler, Elvan Kılıç ve Fatma Deniz, modern tarım ekipmanlarına rağmen bu yöntemin besleyici ve yumuşak saman sağladığını vurguladı.

    Konya'nın Hadim ilçesindeki Gerez Mahallesi'nde, yüzlerce yıldır geleneksel düven ile

    Hadim İlçesinde Geleneksel Saman Üretimi Devam Ediyor

    Orta Toroslar’ın gözde yerlerinden biri olan Konya’nın Hadim ilçesinde, tarımın temel araçlarından biri olarak bilinen düven ile saman üretimi, teknolojiye rağmen varlığını sürdürüyor.

    Gerez Mahallesi’nde, asırlardır geleneksel olarak kullanılan tarım aletleri, günümüzde de tarımcıların en temel gereçleri arasında yer alıyor. Harman yerlerinde sabahın erken saatlerinden itibaren başlayan düven sürme işlemi, akşam gün batımına kadar devam etmekte. Çiftçiler, ilkbahar sonlarında oraklarını kullanarak topladıkları otları, ya evlerinin damında ya da tarlalarındaki harman alanlarında kurutmak için bırakıyor. Yaklaşık iki ay boyunca güneşte kurutulan bu otlar, geleneksel düven aracılığıyla ezilerek saman haline getiriliyor. Bu uygulama, geçmişten miras kalan bir geleneğin yaşatılmasına katkıda bulunurken, hayvanlar için daha kaliteli saman elde edilmesine de yardımcı oluyor.

    Teknoloji geliştikçe, biçerdöver ve modern patoz makineleri yaygınlaşsa da Gerez Mahallesi’nde düven ile yapılan doğal işleme yöntemi, hala sıkça tercih edilmektedir. Çocuklar için bir eğlence alanı, yetişkinler içinse emeklerinin bir sembolü olan bu gelenek, hem geçmişin izlerini taşımakta hem de geleceğe aktarılacak bir kültürel değer olarak Gerez Mahallesi’nde yaşamaya devam ediyor.

    Bu geleneksel yöntemi sürdüren çiftçilerden Elvan Kılıç, şu ifadeleri kullandı: “Yaz aylarında orakla kestiğimiz otları kurutup dama getiriyoruz. Ardından hayvanlarımıza yem olarak kullanmak için düvenle samanı üretiyoruz. Eskiden hayvancılığımızda iki hayvan kullanırken, şimdi tek bir hayvanla düven sürüyoruz. Hayvanlarımız patozla yapılan saman yerine, bizim düvenle yaptığımız samanı tercih ediyor.”

    Fatma Deniz ise, düvenle yapılan samanın hayvanlar için daha besleyici ve yumuşak olduğunu belirterek, “Dağda kuruttuğumuz otları getirip bu yöntemle saman yapıyoruz. Bu geleneği 50 yıldır sürdürüyoruz. İmkan sahibi olanlar bu yöntemi tercih ediyor, fakat imkanı olmayanlar yapamıyor.” şeklinde görüşlerini aktardı.

    Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı