Gümüşhane’de Ot Biçme İşlemi Hızlanıyor
Gümüşhane’nin dağlık alanlarındaki köylerde başlayan ot biçme heyecanı, teknolojinin sunduğu yeniliklerle yeni bir aşamaya taşındı. Geleneksel tırpanların yerini motorlu biçme makineleri alarak, hem zaman tasarrufu sağlıyor hem de çiftçilerin hayatını kolaylaştırıyor.
Yeşil Dörtkonak’ta Yaz Telaşı
Yaz mevsiminin gelişinin habercisi olarak Gümüşhane’nin doğayla iç içe olan Dörtkonak köyünde tatlı bir koşuşturma başladı. Kış döneminde sürülerin vazgeçilmez besin kaynağı olan otların biçilme zamanı geldi ve tarlalar yeniden canlandı. Eskiden günler süren zorlu bir süreç olan ot biçme artık geçmişte kaldı. Geleneksel tırpanların yerini yıllardır köylerde neredeyse her hane tarafından kullanılan benzinli biçme makineleri aldı. Artık köylüler, sabahın ilk ışıkları ile birlikte başladıkları işlerinde eski yorgunlukları ve sırt ağrılarının yerini, teknolojik aletlerin sağladığı hız ve konfor aldı.
Hız ve Verimlilikte Devrim
Tırpanla yapılan bir tarlanın biçiminin günler aldığına dikkat çeken köylüler, motorlu makinelerle bu işin saatlere indirildiğini belirtiyor. Motorlu biçme makineleri, geleneksel yöntemlere göre iş gücünü 5 kat daha verimli hale getirerek sadece zaman kazandırmıyor, aynı zamanda beklenmedik yaz yağmurlarında ürünü koruma imkanı sunuyor ve çiftçilere başka tarım işlerine odaklanma fırsatı veriyor.
Köyde uzun yıllardır hayvancılık yapan Soner Ergin, tırpanla geçen zorlu günlerin sona erdiğini ifade ederek, “Motorlu tırpanlar hayatımızı kolaylaştırdı. Yaklaşık 12-13 yıldır bu makineleri kullanıyoruz. Tırpanla kıyasladığımızda çok daha konforlu bir çalışma imkanı sunuyor. Biçme ve taşıma süreçleri artık daha pratik,” şeklinde konuştu.
Ergin ayrıca, haziran ayında başlayan biçme döneminin ağustos sonuna kadar süreceğini ve motorlu makinelerle kini epeyce hızlanarak tarlayı bir saatte bitirebildiklerini aktardı. “Benzinini doldurup devam ediyoruz. Ot biçme süreci geçmişte zor ve uzun bir işti. Ancak şimdi imkanlar çerçevesinde sürdürüyoruz,” dedi.
Köyde genellikle imece usulü ile yapılan işlerden de söz eden Suat Ergin, “Biz tarlaları imece usulü biçiyoruz. Bu yıl ot biçme mevsiminin sonuna geliyoruz. Motorlu makinelerle biçmek tırpan kullanmaktan çok daha kolay. Tırpanla bir saatte biçtiğimiz alanı bu makinelerle 10 dakikada tamamlıyoruz. Biraz benzin masrafı var ama değiyor,” ifadelerini kullandı.
Yaz mevsimi Gümüşhane’nin köylerinde teknolojinin sunduğu avantajlarla birleşerek, çiftçilerin yaşamını daha kolay hale getiriyor.