Gıda Sektöründe Toz Patlamalarının Yüksek Riski: Prof. Dr. Vedat Deniz Açıklamalarda Bulundu

Çorum’daki un fabrikasındaki patlama sonrasında İş Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Vedat Deniz, gıda sektörünün toz patlamalarının en sık yaşandığı alan olduğunu belirtti. Deniz, patlamaların önlenmesi için silo ve tanklarda tıkanıklıkların engellenmesi gerektiğini vurguladı.

Çorum'daki un fabrikasındaki patlama sonrasında İş Sağlığı Uzmanı Prof. Dr.

Çorum’da meydana gelen un fabrikasındaki patlamanın ardından toz patlamaları üzerine değerlendirmelerde bulunan İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Vedat Deniz, gıda sektörünün toz patlamalarının en fazla görüldüğü alanlardan biri olduğunu ifade etti.

Hitit Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Deniz, Çorum’un un fabrikasında yaşanan olay sonrası toz patlamalarıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Patlamada 8 kişinin yaralanmasına sebep olan duruma dikkat çeken Deniz, tozun aniden düşmesi ve sıcak zeminle teması sonucu bu tür patlamaların gerçekleştiğini belirtti.

“Öncelikle Çorum’daki üzücü olayda 9 çalışanın 3. derece yanıklarla yaralandığını öğrendim, bu nedenle öncelikle etkilenenlere geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.” diyen Deniz, gıda sektörlerinde toz patlamalarının yaygın olduğuna vurgu yaptı ve bu tür olaylar hakkında öğrencilerine derslerinde sıkça bilgi verdiğini aktardı. Özellikle organik kökenli tozların havada askıda kaldığında yanma veya patlama riski taşıdığını vurguladı.

Prof. Dr. Deniz, toz patlamalarının oluşabilmesi için belirli şartların gerekliliğine dikkat çekerek, “Yanıcı bir madde, havada askıda kalan toz bulutu, yeterli oksijen ve ateş kaynağının bulunması, patlamanın yaşanmasına zemin hazırlar. ABD’deki araştırmalara göre, gıda sektörü toz patlamalarının en sık görüldüğü alanların başında yer alıyor.” şeklinde konuştu.

Toz patlamalarının genellikle un fabrikalarındaki ekipmanlarda yaşandığını bildiren Deniz, tıkanıklıkların patlama anını tetiklediğini ve bunun sonucunda meydana gelen sarsıntının, havada bulunan diğer tozlarla birlikte ikincil patlamalara yol açabileceğini açıkladı.

“Toz patlamalarını önlemek için, gıda sektöründeki ürünlerin ıslanmasının zorluğu nedeniyle bazı önlemler almak gerekiyor,” diyen Deniz, siloların ve tankların içinde meydana gelen tıkanıklıkları aşmak için sürekli titreşim sağlayacak vibratör motorların kullanılabileceğini belirtti. Bu sayede, aniden toz bulutunun oluşumunu engellemenin mümkün olabileceğini ifade etti.