Gaziantep’te Antep İşi Nakışı İçin UNESCO Süreci Başladı
Gaziantep’te uzun yıllardır genç kızların çeyizlerinde yer alan “Antep İşi Nakışı”nın, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne dahil edilmesi için geri sayım başladı.
Dünya genelinde yürütülen faaliyetler çerçevesinde, zahmetli bir şekilde yapılan “Antep İşi Nakışı” için çalışmalar kesintisiz bir şekilde sürdürülüyor.
UNESCO Sürecinde Son Hazırlıklar
20. Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetler arası Komite Toplantısı’nda değerlendirilecek olan “Antep İşi Nakışı”, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından aday gösterildi. Bu durum, Gaziantep’teki kadınların emeğiyle hazırlanan çeyizlerin uluslararası alanda tanınması için büyük bir fırsat oluşturuyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğiyle yürütülen çalışmalar sonucunda, Antep İşi Nakışı’nın UNESCO listesine dahil edilmesi için büyük bir heyecan yaşanıyor.
Kursiyerlerden Beklentiler
Geçtiğimiz hafta, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in katılımıyla düzenlenen toplantıda, yapılan çalışmaların güncel durumu ve yol haritası üzerine bilgiler paylaşıldı. Bu toplantı sonrası, Antep İşi Nakışı’nın UNESCO sürecinde gelinen noktaya dair umut verici bir beklenti oluştu.
Güvenevler Halil Karaduman Sanat Merkezi’nde düzenlenen kurslara katılan kadınlar, Antep İşi Nakışı’nın yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için büyük bir gayret gösteriyorlar. Katılımcılar, geçmişte çeyizlere dikiş edilen ipek, krep ve keten kumaşların yetenekli ellerde hayat bulmasının mutluluğunu yaşıyor.
Usta Öğreticilerden Bilgiler
Beyaz kumaş üzerine el emeğiyle işlenen Antep İşi Nakışı, tarikasyon ipliklerle süslenerek eşsiz bir görsellik kazanıyor. Usta öğretici Derya Yiğit, bu sanatın kadınların becerileriyle şekillendiğini vurgulayarak, bu geleneksel el işçiliği için gereken zamanı ve emekleri dile getirdi.
Kursiyerlerden Berrin Tunca, Antep İşi Nakışı eğitimine duyduğu heyecanı ve kültürel miraslarını yaşatma arzusunu dile getirerek, “Kültürümüze katkıda bulunmak için buradayız. Antep İşi Nakışı’nın tekniklerini öğrenmek ve aile bütçemize fayda sağlamak istiyoruz” açıklamasında bulundu.
Gaziantep’li kadınlar, bu geleneksel sanatı yaşatmaya ve geliştirmeye devam ederek hem kültürel miraslarına sahip çıkıyor hem de ekonomik katkı sağlıyorlar.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
ADANALI KEBAPÇI ‘DÜNYA KEBAP GÜNÜ’ NEDENİYLE ÇADIRLARDA YAŞAYAN YÜZLERCE TARIM İŞÇİSİ ÇOCUĞUNA KEBAP İKRAM ETTİ.
HER YIL 14 TEMMUZ İSE ‘DÜNYA KEBAP GÜNÜ’ OLARAK KUTLANIYOR. KİMİ KEBAPÇI KENDİ İŞLETMESİNDE BU GÜNÜ KUTLARKEN BAZI KEBAPÇILAR İSE SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİYLE KEBAP KÜLTÜRÜNÜ YAYIYOR.
ADANALI KEBAPÇI UĞUR AYDIN İSE ‘DÜNYA KEBAP GÜNÜ’ NEDENİYLE YÜREĞİR İLÇESİNDE BULUNAN TARIM İŞÇİLERİNİN ÇOCUKLARINI UNUTMADI. İŞ YERİNDE YAPTIRDIĞI YÜZLERCE KEBABI TARIM İŞÇİLERİNİN KONAKLADIĞI ÇADIRLARA GÖTÜREN AYDIN, BURADAKİ ÇOCUKLARA İKRAM ETTİ.
ADANALI KEBAPÇI ‘DÜNYA KEBAP GÜNÜ’ NEDENİYLE ÇADIRLARDA YAŞAYAN YÜZLERCE TARIM İŞÇİSİ ÇOCUĞUNA KEBAP İKRAM ETTİ.
İHLAS HABER AJANSI’NA KONUŞAN KEBAPÇI UĞUR AYDIN, “ADANA, TARIMIN BAŞKENTİ VE BİRÇOK TARIM İŞÇİSİ İLİMİZDE YAŞIYOR. BİZLERDE BUGÜN, BURADA YAŞAYANLARA, KEBAP YİYEMEYENLERE, KEBAP NEDİR BİLMEYENLERE KEBABI TATTIRMAK İSTEDİK. EBEVEYNLER BİR ŞEKİLDE ŞEHRE GİDEBİLİYOR, ANCAK BİR ÇOCUĞUN BURADAN ŞEHRE GİTMESİ ÇOK ZOR. HİÇ OLMAZSA ÇOCUKLAR KEBABIN TADINA BAKSIN” İFADELERİNİ KULLANDI.
ADANALI KEBAPÇI ‘DÜNYA KEBAP GÜNÜ’ NEDENİYLE ÇADIRLARDA YAŞAYAN YÜZLERCE TARIM İŞÇİSİ ÇOCUĞUNA KEBAP İKRAM ETTİ.
ÇOCUKLAR, KEBAP ALMAK İÇİN ADETA BİRBİRLERİYLE YARIŞTI.
BÜTÜN ESNAFLARIN AYNI HASSASİYETİ GÖSTERMESİ GEREKTİĞİNE VURGU YAPAN AYDIN, “ESNAF ARKADAŞLARA HER ZAMAN SÖYLERİM. VERMEDEN ALMAK ALLAH’A MAHSUSTUR. RABBİM VERENE DAHA ÇOK VERİR. SİZ VERİN ONLAR YESİN, ONLAR YESİN SİZE GELSİN, MUTLU OLSUN” DEDİ.
ADANALI KEBAPÇI ‘DÜNYA KEBAP GÜNÜ’ NEDENİYLE ÇADIRLARDA YAŞAYAN YÜZLERCE TARIM İŞÇİSİ ÇOCUĞUNA KEBAP İKRAM ETTİ.
ADANALI KEBAPÇI ‘DÜNYA KEBAP GÜNÜ’ NEDENİYLE ÇADIRLARDA YAŞAYAN YÜZLERCE TARIM İŞÇİSİ ÇOCUĞUNA KEBAP İKRAM ETTİ.
ADANA’DA POLİSİN İKİ ADRESE DÜZENLEDİĞİ OPERASYONDA 800 LİTRE KAÇAK ETİL ALKOL VE 580 ADET AROMA VERİCİ ALKOL KİTİ ELE GEÇİRDİ, 3 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI.