Oto tamiri alanında eğitimli iş gücünün yetersizliği, ustaların çırak ve kalfalar bulamamasına sebep oluyor. Gaziantep gibi sanayi odaklı şehirlerde, maddi getirisi yüksek olmasına rağmen bazı meslek dallarının gençler tarafından tercih edilmemesi, iş gücü açığını artırıyor. İşverenler, aylık 15 bin lira maaşa çırak, 50 bin liraya kalfa veya usta bulmakta zorlandıklarını dile getiriyor. Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi Gaziantep’te de oto tamirinde kalifiye eleman eksikliği giderek büyüyor. Özellikle ustalar, işlerini devredecek yeterli çırak ve kalfa bulmanın zorluğundan şikayetçi.
Oto tamir ustaları, gençlerin daha az çaba gerektiren işler peşinde koşmasının, el becerisi gerektiren ve iyi kazanç sağlayan mesleklere ilginin azalmasına yol açtığını belirtiyor. Gençlerin yüksek kazancı olan meslekleri tercih etmemesinin sektörde iş gücü açığı yarattığını ifade eden ustalar, 12 yıllık zorunlu eğitimin de rolü olduğunu vurguluyor. Oto tamir ustası Mehmet Yılmaz, geçmişte çocukların eğitime başlamadan önce yaz tatillerinde çıraklık yapabilme imkanı olduğunu, ama günümüzde müfredatın gençlerin sektörde çalışmasına imkan tanımadığını kaydetti.
“İyi bir kalfanın maaşı 40-50 bin lira seviyelerinde olmasına rağmen kalfa bulamıyoruz” diyen Usta Yılmaz, eleman bulma konusunda yaşanan zorluklara dikkat çekti. Ustalar, gençlere çıraklık ve meslek öğrenmenin önemini teşvik ederek, mesleğe ilgi duymalarının sağlanması gerektiğini savunuyor. Aynı zamanda, her çocuğun eğitim seviyesi ve yeteneklerinin farklı olduğunu belirten Yılmaz, bu nedenle daha çeşitli eğitim yöntemlerinin gerekli olduğunu ifade etti.
Oto tamirci İdris Demir ise nitelikli ustaların yetişebilmesi için çocukların erken yaşlardan itibaren sanayi ile tanışmaları gerektiğinin altını çiziyor. İyi bir elemanın ortalama maaşının 40 bin lira olduğunu belirten Demir, mesleğin zorluğundan dolayı gençlerin oto tamirciliği tercih etmediklerini vurguluyor. Mesleklerin, gençlere kazanç sağlaması açısından önemli olduğunu ifade eden Demir, gençlerin el becerilerinin küçük yaşlarda şekillendiğine dikkat çekiyor.
Oto tamirinde yaşanan eleman sıkıntısı, araçların tamir sürelerini de uzatıyor. Fethulla Ensari isimli bir vatandaş, “Eskiden arabamızı tamir için getirdiğimizde, en fazla iki saatte alıyorduk. Artık tamir süresi uzadı ve araçlarımızı gün boyu bırakmak zorunda kalıyoruz” diyerek yaşanan sıkıntıyı aktarıyor. Yetersiz eleman nedeniyle tamirlerin geciktiği, bu durumun da sorun yaratığına dikkat çekiyor.