**Fransa, İran’a Yaptırım Tehdidinde Bulundu**
Fransa’nın dışişleri bakanı Jean-Noel Barrot, İran ile nükleer anlaşmada ağustos ayı sonuna kadar belirgin bir ilerleme sağlanmaması durumunda Fransa ve ortak ülkelerin yaptırımları yeniden devreye alacağını duyurdu.
İran İle Gelişmeler Gündemde
Jean-Noel Barrot, AB üyelerinin dışişleri bakanlarının bir araya geldiği ve İran’ın nükleer meselesinin ele alındığı AB Dış İlişkiler Konseyi toplantısı öncesinde basına açıklamada bulundu. Barrot, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) denetçilerinin İran’da çalışmalarına hızla başlaması gerektiğini ve İran’ın nükleer ile balistik faaliyetleri üzerine diplomatik bir süreç başlatılmasını talep etti. Barrot, “İran, 10 yıl önceki müzakerelerde üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmemiştir. Fransa ve müttefikleri, İran’a 10 yıl önce kaldırılan küresel silah, bankacılık ve nükleer ekipman ambargolarını yeniden getirme hakkına sahiptir. Eğer İran’dan sağlam ve doğrulanabilir bir taahhüt gelmezse, bunu en geç ağustos ayı sonuna kadar gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.
Küresel Ambargonun Yeniden Uygulanması
Bakan Barrot, haziran başında yaptığı bir açıklamada, Fransa ve Avrupa’nın İran’a karşı silah, nükleer ekipman ve önemli finansal sektörleri içeren küresel bir ambargoyu basit bir mektup ile devreye sokabileceğini belirtmişti.
Ambargo Mekanizması JCPOA’ya Dayanıyor
İran’a yönelik yeni ambargoların uygulanma mekanizmasının 2015 tarihli Kapsamlı Ortak Eylem Planı’na (JCPOA) dayandığı ifade edildi. Bu anlaşma, İran ile İngiltere, Çin, Fransa, Almanya, Rusya ve ABD’nin dahil olduğu P5+1 ülkeleri arasında 2015 yılında yapılmıştı. Anlaşma çerçevesinde, İran uranyum zenginleştirme faaliyetlerini sınırlayarak, Batılı ülkeler de İran üzerindeki birçok ekonomik yaptırımı kaldırmıştı.
İran’dan Yanıt Geldi
Öte yandan, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, Avrupa’nın yaptırımları yeniden devreye alması durumunda İran’ın orantılı bir karşılık vereceğini dile getirdi. Bekayi, Avrupa’nın bu adımı atmak için hukuki veya ahlaki bir gerekçesi olmadığını savunarak, ABD’nin anlaşmadan çekilmesi ve Avrupa’nın kendi taahhütlerini yerine getirmemesine dikkat çekti. İranlı sözcü, ayrıca nükleer görüşmeler için mevcut bir plan olmadığı ve diplomatinin etkinliğine dair güven oluşmadıkça müzakerelere dönmeyeceklerini vurguladı.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı