Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Fransa’da Ortaokullarda Cep Telefonu Yasağı Başladı: Elisabeth Borne’dan Güçlü Açıklama

    Fransa, 2018’den beri ilkokullarda uygulanan cep telefonu yasağını, ortaokullarda da devreye alarak sıkı önlemlerle destekledi. Milli Eğitim Bakanı Elisabeth Borne, ekranların gençler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Artık öğrenciler, ders esnasında cep telefonu, tablet ve akıllı saatlerini dolaplarda saklamak zorunda. Bu düzenleme, okul dışındaki etkinliklerde de geçerli olacak, sağlık sorunları olanlar için istisnalar bulunuyor. Liselerde ise yasak isteğe bağlı.

    Bu haberin fotoğrafı yok

    Fransa’da Ortaokulda Cep Telefonu Yasağı Uygulaması Başladı

    Fransa, yeni eğitim yılının başlamasıyla birlikte cep telefonlarının ortaokullarda tamamen yasaklandığını duyurdu. 2018 yılından beri ilkokullarda uygulanan cep telefonu yasağı, artık ortaokul seviyesinde de daha sıkı kurallarla hayata geçiriliyor.

    Milli Eğitim Bakanı Elisabeth Borne, bu yasakla ilgili yaptığı açıklamada, gençlerin sağlığına zarar veren ekran kullanımının önemine dikkat çekti. Borne, “Ekran kullanımının bir halk sağlığı meselesi olduğunu, etkilerinin yadsınamaz olduğunu belirtmek gerekir.” ifadelerini kullandı. Geçen yıl 100 kadar okulda denemesi yapılan “telefon molası” uygulaması, 2025-2026 eğitim döneminde tüm devlet ortaokullarına kademeli olarak uygulanacak. Öğrencilerin, ders süresince telefonlarını dolaplarda, kutularda ya da özel kilitli poşetlerde bırakmaları gerekecek.

    Yeni Düzenlemeyle Kurallar Sertleşiyor

    Ortaokullarda cep telefonu yasakları, 2018 yılında ilkokullarda ilk kez hayata geçirilmişti. Ancak daha önceki uygulamalarda ortaokullarda bu yasağın sıklıkla ihlal edildiği görülmüş, düzenlemelerin yeterince etkili bir şekilde uygulanamadığı sıkça tartışılmıştı. O dönem telefonların kapalı kalması ve çantada taşınmasına izin verilmesi gibi esneklikler bulunuyordu. Yeni yasa ile denetimlerin çok daha sıkı hale getirilmesi hedefleniyor.

    Bu yasak yalnızca cep telefonlarıyla sınırlı kalmayacak; tabletler ve akıllı saatler de kapsam altına alınacak. Bu yasak okul saatleriyle sınırlı olmayıp, okul dışındaki spor etkinlikleri ve gezilerde de geçerli olacak. Ancak, sağlık sorunları yaşayan öğrenciler için istisnalar bulunuyor. Örneğin, diyabet hastası bir öğrenci, kan şekeri ölçüm cihazına bağlı telefonunu kullanma hakkına sahip olacak.

    Liselerde Durum Farklı

    Diğer taraftan, Fransa’daki liselerde cep telefonu yasağı zorunlu olmayacak. Her okul, kendi iç yönetmeliğine göre cep telefonu kullanımıyla ilgili karar alabilecek.