Fırat Üniversitesi’nin öğretim üyesi Prof. Dr. Naim Sağlam, Türkiye’de keşfettikleri dört yeni sülük türünü kamuoyuna duyurdu. Bu yeni türlerden ikisi Elazığ’ın Sivrice ve Maden ilçelerine özgü olarak “Dina sivricensis” ve “Erpobdella madenensis” adlarıyla bilim literatürüne dahil edildi. Prof. Dr. Sağlam, bu türlerin ekosistem üzerindeki olumlu etkilerinin yanı sıra, sağlık alanında sahip olabileceği potansiyelin keşfi için DNA analizlerinin devam ettiğini bildirdi.
Prof. Dr. Sağlam, gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda toplamda yedi yeni sülük türü tanımlandığını ve bu türlerden bir kısmına bilimsel ad verildiğini ifade ederken, Türkiye’den saptanan dört türün iki tanesinin Elazığ bölgesinde yer alan bir dere ortamında yaşadığını kaydetti. Amerika Birleşik Devletleri’nden üç yeni tür daha bulunurken, bilinen sülük türleri arasında 700’ün üzerinde çeşitliliğe ulaşıldığına dikkat çekti. Yeni sülük türlerinin özelliklerinin, kan emmekten ziyade başka beslenme yöntemleri ile yaşam sürmeleri nedeniyle sağlık üzerindeki etkilerinin henüz net olmadığı belirtildi. Ancak, yapılan genetik çalışmaların sonuçlarının, gelecekte bu türlerin enzim ve hormonlarının sağlık alanında kullanılabilecek doğal ya da biyoteknolojik ilaçların geliştirilmesine olanak sağlayabileceği ifade edildi. Prof. Dr. Sağlam, çalışmaların sona ermesinin ardından sağlık alanında önemli ilerlemelere kapı aralayabileceğini vurguladı.
Ayrıca, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliği açısından zengin bir ülke olduğunun altını çizen Sağlam, dünya literatürüne kazandırılan bu yeni türlerin ekosistemlerde sağladığı faydalara ve tıbbi potansiyellerine dikkat çekti.