Fındık Hasadında Acele Etmek, Üreticileri Ekonomik Açıdan Zora Sokacak

Karadeniz Bölgesi’nde fındık hasadının erken yapılmaması gerektiği vurgulanıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Üyesi Arslan Soydan, olgunlaşmadan toplanacak fındığın rekolte ve kalite kaybına yol açarak üreticileri maddi olarak olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Karadeniz Bölgesi'nde fındık hasadının erken yapılmaması gerektiği vurgulanıyor. Türkiye Ziraat

## Fındıkta Olgunlaşmadan Hasat Tehlikesi

Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynağı olan fındıkta olgunlaşmadan yapılacak hasadın, rekolte ve kalite kaybına neden olacağı, üreticileri ekonomik yönden olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.

Karadeniz Bölgesi’nin fındık üretimi açısından kritik dönemlerinden biri olan hasat zamanı, sahil kesimlerinde yaklaşık 2 hafta sonra başlaması bekleniyor. Ancak, Nisan ayında etkili olan zirai don sonrası, Ordu’nun 400 ve üzeri rakımlı bölgelerinde fındık mahsulünde ciddi zararlar tespit edildi. Erken yapılacak hasat, rekolte ve kalite kaybına neden olabilecek. Özellikle bu durumun, üreticilerin ekonomik durumunu olumsuz etkileyebileceği vurgulanıyor.

## Hasat Tarihlerine Uyum Çağrısı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, açıklanacak olan hasat tarihlerine kesinlikle uyulması gerektiğine değindi. Soydan, “Bölgemizin en önemli geçim kaynağı olan fındıkta artık hasat sezonuna yaklaştık. 2025 yılı hasat zamanına 2 hafta gibi bir süre kaldı. Sahil ve yüksek kesimlere göre hasat zamanları değişecektir. Fındık toplama tarihleri ilgili komisyonlar tarafından açıklanacaktır. Açıklanan hasat tarihlerine uymak zorundayız. Erken toplanan fındıklarda su oranı yüksek olduğu için hızlı su kaybı ile bezik oluşur ve bu da randıman ve kilo kaybına yol açar. Bu da üreticilerimizin cebine girecek olan paranın eksik olmasına sebep olacaktır. Bu nedenle acele edilmemesi gerekiyor” dedi.

## Rekolte Kaybı Açıklamaları

Ordu’da 400 rakım ve üzerindeki bölgelerde ciddi rekolte kaybı yaşandığını bildiren Soydan, “Bu yıl zaten zirai don olayı yaşanmıştı. 300-400 rakım ve üzerindeki fındık yok denecek kadar az. Belirli rakımın altından sıfır rakıma kadar mahsul var. Bunun değerini bilmek ve ekonomik yönden en iyi şekilde değerlendirebilmemiz için acele edilmemesi gerekiyor. Çotanakların tamamıyla olgunlaşmasını beklemek lazım” şeklinde konuştu.

## Daldan Değil, Yerden Toplama Tavsiyesi

Olgunlaşıp yere dökülen fındık hasadının, daldan yapılan hasada göre hem daha verimli hem de işçilik olarak daha kolay olduğuna dikkat çeken Soydan, “Bu sene fındığı daldan toplamaya bile gerek yok; fındığın yere dökülmesini beklemek lazım. Bu, hem fındığın tam olgunlaşmasını sağlar, hem de az işçilik ile hasat yapılmış olur. Özellikle gurbetten gelen üreticilerimizin kesinlikle acele etmemeleri gerekiyor. Bu yıl zirai don olayı nedeniyle işçilik sıkıntısı da yaşanmayacak” ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı