Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ferrero’nun Türkiye’deki Faaliyetleri Mahkeme Kararıyla Durduruldu

Ankara 15. İdare Mahkemesi, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in takip ettiği Ferrero davasında, İtalyan firmanın Rekabet Kurumu’na sunduğu taahhütleri iptal etti. Ferrero, Türkiye’de fındık alımı ve ihracatı yapamayacak, yalnızca ithalat gerçekleştirebilecek. Avukat Ali Mertan, firmanın Türkiye’deki ticari faaliyetlerini sonlandırabileceğini belirtti.

Ankara 15. İdare Mahkemesi, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet

Ferrero Davasında Tarihi Karar Verildi

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in yakından izlediği Ferrero davasında önemli bir gelişme yaşandı. Ankara 15. İdare Mahkemesi, İtalyan Ferrero şirketinin Rekabet Kurumu’na Mart 2024’te sunduğu taahhütlerin “güvenilir bir teminat sağlamadığı” gerekçesiyle bu belgeleri iptal etme kararı aldı. Bu karar sonucunda Ferrero’nun Türkiye’de fındık alımı, işleme ve ihracat faaliyetleri yasaklandı. Firma, sadece Türkiye’den fındık ithal edebilecek.

Mahkeme Taahhütleri Yetersiz Buldu

Ankara 15. İdare Mahkemesi, ORTAR ve yerel bir fındık firması tarafından açılan davada fındık sektörünü derinden etkileyen bir karara imza attı. Mahkeme, Ferrero’nun Türk hükümeti tarafından belirlenen fındık fiyatının altında alım yapmayacağına dair verdiği taahhüdün inandırıcı olmadığını belirtti. Mahkeme metninde şu ifadelere yer verildi: “Fındık piyasasında monopson gücüne sahip olduğu tespit edilen davalı firmanın, piyasayı etkileyen davranışları ve küresel ticari hacminin büyüklüğü göz önünde bulundurulduğunda yalnızca fiyat ve miktar odaklı sunulan taahhütlerin, şirketin elindeki hakim durumu kötüye kullanma olasılığını ortadan kaldırmadığı ve sektördeki dışlayıcı uygulamalarını sona erdirmek adına yeterli bir güvence oluşturmadığı anlaşılmaktadır.”

Rekabet Kurumu’na Verilen Taahhütler İptal Edildi

Mahkeme, Rekabet Kurumu’na sunulan taahhütlerin, piyasayı disiplin etme görevini ne derece gerçekleştirdiğinin belirsiz olduğunu ifade etti. Ayrıca, bu durumun Rekabet Kurumu tarafından yeterince değerlendirilmediğini belirtti. Mahkeme, “Davalı firmanın piyasadaki hakim durumu ve bu durumu manipüle etme potansiyeli, verilen taahhütlerin etkinliğini sağlamakta yetersiz kalması halinde, küçük ve orta ölçekli işletmeleri iflasa sürükleme riski taşımaktadır. Bu nedenledir ki, bu mahkeme kararında hukuka uygunluk bulunmamaktadır,” diyerek Ferrero’nun Rekabet Kurumu’na sunduğu taahhütleri iptal etti.

Hukukçular: İtalyan Firmanın Türkiye’deki Faaliyetleri Sonlanacak

Davanın avukatı Ali Mertan, mahkemenin bu kararının ardından Rekabet Kurumu’nun mevcut taahhütleri sonlandıracağını ve Ferrero’nun Türkiye’deki ticari faaliyetlerini durdurmak zorunda kalacağını söyledi. Mertan, “Ferrero, iç piyasada fındık alımı, işlenmesi ve ihracatının durmasını sağlayacak. Böylece, yalnızca ithalat yapan bir firma haline gelecek ve ihracat, Türk firmaları tarafından gerçekleştirilecektir,” dedi.