Nikahlanmak İçin gereken Belgeler

Bu haberin fotoğrafı yok

Resmi nikah işlemleri için neler yapılır?

Resmi nikah için eşlerden en az birinin ikametgâh ettiği şehirdeki belediyenin evlendirme dairesine gidip resmi nikah nasıl yapılır diye sorulmalıdır. Çünkü her belediyenin istediği belgeler bazen farklı olabilmektedir. Evlendirme dairesindeki memurun yönlendirmesiyle belgeler hazırlanmaya başlanır. Nikah işlemleri yapılırken her belediye farklı olarak belli bir miktar ücret almaktadır. Bu ücret nikah salonu için ayrı, aile cüzdanı için ayrıdır.




Resmi nikah için gereken belgeler nelerdir?

Evlendirme dairesine gidildiğinde memur tarafından verilen evlilik beyannamesi doldurulur.
İki bireyin nüfus cüzdanları fotokopisi gerekmektedir. Bireylerin ikisinin birlikte gidip belgeleri birlikte teslim etmektedirler.

Evlendirme dairesinin yönlendirdiği sağlık merkezine giderek evlilik için olan sağlık raporundan alınmalıdır. Sağlık raporu için sağlık merkezine gidilir form doldurulur ve doldurulan formu kan alan birime teslim ederek kan alınır ve kan testi yapılır. Kan sonucu gün içerisinde belli olabilir. Belli olduktan sonra eşler birlikte kan testini alırlar ve sağlık merkezinde bulunan evlilik danışmanına götürülür. Evlilik danışmanı eşlere evlilik hakkında bilgi verir ve kan tahlilinde olan olumsuz değerler hakkında bilgi verir. Belgeyi imzalar ve sağlık raporu bu şekilde tamamlanır.

Resmi nikah için gerekli olan diğer bir şeyde vesikalık fotoğraftır. Fotoğraflar son 6 ayda çekilmiş olmalıdır. Fotoğraf adedi her belediye için farklılık gösterebilir. Genellikle bu belgeler istenmektedir ama ayrıyeten bazı belediyeler Akdeniz anemisi testi, ikametgâh örneği, nüfus kayıt örneği de istemektedirler.

Farklı bir şehirde nikah nasıl yapılır?

İkametgâh edilen şehrin dışında da nikah yapılır. Bunun için yaşanılan şehrin evlendirme dairesine başvurulur. Farklı bir şehirde nikah yapılacağı söylenir ve böyle olunca istenilen fotoğraf vs daha fazla olabilmektedir. Belgeler tamamlandıktan sonra iki zarfa belgeler bölünür ve bir zarf müracaat edilen evlendirme dairesinde kalırken diğer zarf nikahın olacağı belediyeye teslim edilir. Belgeler nasıl teslim edilir? Nikah olacak olan belediyeye bu noktada gitmeye gerek yoktur. Orada yaşayan birinci derece yakınlarda o belgeleri nikahın yapılacağı evlendirme dairesine teslim edebilirler.

Eski soyad kullanılabilir mi?

Şimdilerde daha yaygın duyulan ve gelin kızların çok düşündükleri bir konu da soyad konusudur. Baba soyadı eş soyadı ile kullanmak mümkündür. Baba soyadı eş soyadından daha önce söylenir ve kimlikte de bu şekilde gösterilir. Soyadını kullanmak isteyen gelinler evlendirme dairesinin verdiği bir dilekçeyi doldurur ve imzalar. Eğer bu dilekçeyi doldurmak heyecandan unutulursa kimlik değiştirirken nüfus müdürlüğüne başvurarak da soyadını kullanabilir. Bu işlem dilekçeden daha zahmetli olabilir.




YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sakaryasporlu Alpaslan Demir, Yeni Malatyaspor karşısında 5-0 kazanılan maçın ardından
Sıradaki Haber Sakaryasporlu Alpaslan Demir, Yeni Malatyaspor maçında kız arkadaşına evlenme teklif etti.