Eskişehirli Kitapçıdan Okuma Alışkanlığı ve Dijital Edebiyat Üzerine Açıklamalar

Nazlı Sinanoğlu İnanç, 5 yıl önce kitapevi açarak Eskişehir’de kitap okuma alışkanlığının sürdüğünü vurguladı. Genç ve orta yaş grubunun ilgi gösterdiği çağdaş dünya edebiyatı, kitabevinin öne çıkan türü. İnanç, dijital kitaplara açık olduğunu ve okuma alışkanlığı için raflar arasında dolaşmanın yeterli olduğunu belirtti.

Nazlı Sinanoğlu İnanç, 5 yıl önce kitapevi açarak Eskişehir'de kitap

Kitap Okuma Alışkanlığı Devam Ediyor

Eskişehir’de kitapevi sahibi olan Nazlı Sinanoğlu İnanç, mecralar değişse veya farklılaşsa bile kitap okuma alışkanlığının devam ettiğini aktardı.

Kitapçılık Serüveni

Kitapçılığa 5 yıl önce başlayan Nazlı Sinanoğlu İnanç, İstanbul’da İngilizce öğretmenliği yaptıktan sonra Eskişehir’e taşındığını ve meslek değiştirerek kitabevi açmaya karar verdiğini söyledi. Eskişehir’de bilinçli bir kitap okur kitlesi olduğunu belirten İnanç, en çok çağdaş dünya edebiyatına ilgi gösterildiğini ifade etti.

Okurlar Kitapçıda Neler Buluyor?

Kitabevinde en çok çağdaş dünya edebiyatı bulunduğunu belirten Nazlı Sinanoğlu İnanç, “Bir yerden sonra okurlar bu kitapçıda hangi türlerin olduğunu biliyor. Çağdaş dünya edebiyatını okuyanlar burayı tercih ediyor ve aradıkları kitapları bulabiliyorlar. Bulamazlarsa temin etmeye çalışıyoruz. Okurlar, kitabevinin seçkisini bildikleri için özellikle buraya geliyorlar” dedi.

Okuma Alışkanlığı ve Demografi

Daha çok gençlerin ve orta yaş grubunun kitapçıya geldiğini anlatan İnanç, 20-25 yaş aralığında gençler ile orta yaş grubunun daha ağırlıklı geldiğini ve düşünülenin aksine eskiye kıyasla kitap okuma sayısının azalmadığını, sadece okuma mecralarının değiştiğini belirtti. Sadece baskılı kitapların değil dijital kitap okuyucuların da olduğunu söyleyen İnanç, “Baskı kitapların yanında dijital kitaplar da tercih ediliyor. İnternetten alanları ise doğal olarak burada göremiyorum ama kitap okuyucularının sanılandan fazla olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Dijital Okuma ve Geleneksel Kitaplar

Dijital kitaplara karşı olmadığını belirten Nazlı Sinanoğlu İnanç, “Dijital okumaya karşı değilim. Dijital okuma platformlarından kitaba ulaşmak mümkün olabiliyorsa bu bir tercihtir. Çağımızda bu tür şeylere karşı olunmaması gerektiğini düşünüyorum. Kitapçı olmam ve basılı kitap satmam, dijitale karşı olduğum anlamına gelmiyor. Eğer bir kitap okuyucuyla buluştuysa hangi şekilde olduğunun bir önemi yoktur bence. Basılı kitapların da hiçbir zaman biteceğini düşünüyorum” diye ekledi.

Okuma Alışkanlığı Kazanmak İsteyenlere Tavsiyeler

Okuma alışkanlığı kazanmak isteyenlere tavsiyelerde bulunan İnanç, “İnsanlar önce kendilerini tanımalı, ne okumak istediklerini bilmeli. Dijitalde bu kolay olmuyor ama bir kitabevinde rafların arasında dolaşıp ilgisini çeken bir kitabın arka kapağını okumakla bile güzel bir okuma alışkanlığı kazanılabilir” dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı