Eskişehir’de 3 Milyon Metrekarelik Mera Arazi Gübreleme Çalışmaları Tamamlandı

Eskişehir’de, iklim değişikliğine dayanıklı tarımsal üretim projesi kapsamında 3 milyon metrekare mera alanında gübreleme yapıldığı duyuruldu. İl Tarım Müdürü Ender Muhammed Gümüş, yerli ve organik gübreler kullanarak çiftçileri bilinçlendirdiklerini belirtti. Projede emeği geçenlere teşekkür eden Gümüş, toplu gübreleme etkinliğiyle çiftçilerin desteklerini de vurguladı.

Eskişehir'de, iklim değişikliğine dayanıklı tarımsal üretim projesi kapsamında 3 milyon

**Eskişehir’de İklim Dostu Tarım Uygulamaları Gelişiyor**

Eskişehir’de iklim değişikliğine dirençli tarımsal üretim projeleri kapsamında gübreleme faaliyetlerinin 3 milyon metrekareye ulaştığı bildirildi.

İklim Değişikliği ile Mücadele Projesi

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Eskişehir İlinde İklim Değişikliğine Dayanıklı Tarımsal Üretim Modelinin Uygulanması ve Yayımı Projesi’ çerçevesinde, Sivrihisar İlçesi’ndeki Koçaş Mahallesi’nde yapılan uygulamalarda, doğal zeolitler ve mikrobiyal gübreler kullanılarak toprakta organik madde miktarının artırılması hedefleniyor. Uygulamada tercih edilen tüm gübrelerin yerli kaynaklı, doğal ürünler olduğu vurgulandı.

Çiftçilerin Eğitimi ve Destekleme

İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, projeye dair yaptığı açıklamada destek veren köy muhtarına ve çiftçilere teşekkür ederek, “İklim değişikliğine karşı çiftçilerimize eğitim vererek uygulama yapıyoruz. Küçükbaş hayvan sahipleri ile birlikte geniş bir gübreleme faaliyeti gerçekleştirdik. Daha önce Çifteler, Zaferhamit Mahallesi’ne 1,5 milyon metrekarelik alanı gübrelemiştik. Bugünkü uygulama ile bu rakam toplamda 3 milyon metrekareye ulaştı. Kullandığımız gübreler, su tutma kapasitesi yüksek doğal kökenli ürünlerdir,” dedi.

Verim Artışına Yönelik Destekler

Gümüş, Birleşmiş Milletler’in finansmanıyla gerçekleştirilen projede, Nisan ayında Koçaş Mahallesi’nde susuzluğa dayanıklı 37 bin metrekarelik bir meyve bahçesi tesis ettiklerini belirtti. Ayrıca, Zaferhamit ve Koçaş mahallelerinde 500 bin metrekareden fazla alanda Macar fiği tohumu dağıtarak yem üretimini artırmayı hedeflediklerine işaret etti. Çiftçilerin, Macar fiğlerinin yüksek veriminden memnun kaldığını ifade etti.

Toplu Gübreleme Faaliyetleri

Etkinliğin ardından merada birlikte gübreleme uygulaması gerçekleştirildi. Gümüş, traktör ile bizzat gübreleme işlemini yaparken, köy muhtarı ve çiftçiler de topluca bu sürece katıldılar. Bu durum, projeye olan sahiplenmenin bir göstergesi olarak öne çıktı.

Etkinliğe, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş’ün yanı sıra Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü ve Proje Koordinatörü Yurdal Çetinkaya ile mahalle muhtarı ve yerel çiftçiler de katılım sağladı.