Şehrin afet ve beladan korunması için 16. yüzyılda Pir Ali Baba tarafından başlatılan gelenek, asırlardır Erzurum’da coşkuyla yaşatılıyor.
1001 Hatim okumaları 16-17 Ocak 2026’da tamamlanarak Ulu Camii’nde duası yapılacak. Halkın sabah namazından önce asırlık camilerde bir araya gelerek başladığı ve gün içinde devam ettirdiği Kur’an-ı Kerim okuma geleneği, vatandaşların ev ve iş yerlerinde de katkı sunmasıyla yaklaşık bir ay boyunca şehirde ikinci bir Ramazan havası estiriyor. 16 Ocak 2026 tarihi itibariyle de 1001 hatim programı sona erecek. Erzurum’da 5 asırdır yaşatılan “1001 Hatim” geleneğinin simge camilerinden tarihi Ayazpaşa Camii’nde 1001 Hatim okumaları devam ediyor. Bu yıl 19 Aralık 2025 Cuma günü başlatılan 1001 Hatim okumaları, şehirdeki camiler, Kur’an kursları, iş yerleri ve evlerde okunmaya sürdürülüyor. Bu arada namaz sonrası camiden çıkan cemaate her gün bir hayırsever tarafından çorba ikramı yapılıyor. 1001 Hatim geleneği çerçevesinde vatandaşların en çok rağbet ettiği Ayaz Paşa Cami Müezzin Kayyımı Ali Rıza Bağdaş ve uzun yıllardır bu geleneğe katkı sağlayan İlhami Yıldırım, heyecan ve duygularını ifade ettiler.
Pir Ali Baba kimdir?
Pir Ali Baba, Erzurum’un Dutçu köyünde 1500’lü yıllarda yaşamış bir ulemadır. Pir Ali Baba hem Yavuz Sultan Selim Han hem de Kanuni Sultan Süleyman Han döneminde yaşamış Erzurum’un manevi önderlerinden biridir. Hatta rivayete göre Yavuz Sultan Selim Han’ın Safevilerle yaptığı Çaldıran Savaşı sonrası Dutçu köyü ve çevresini kendisine emanet ettiği söylenir. Bin bir hatim geleneği, Erzurum’un tepe noktalarından biri olan Dutçu köyünde yaşamış olan Pir Ali Baba’nın öncülüğünde başlamıştır. Pir Ali Baba’nın mezarı köyün güneybatısındaki tepededir. Ruslar I. Dünya Savaşı’ndaki işgal sırasında bu tepede mevziler ve top yolları tesis etmişlerdir. Bahsedilen savaş ve işgal sırasında kesintiye uğrayan 1001 hatim geleneği, 1939 Erzincan depreminden sonra Müftü Solakzâde Sadık Efendi’nin girişimleriyle tekrar başlamıştır. 1001 Hatim Erzurum’da asırlardır devam eden önemli bir gelenektir.
İhlas Haber Ajansı
