Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Erzurum Sosyal Güvenlik İl Müdürü Nizamettin Durmuş, Kayıt Dışı İstihdamla Mücadelede Sivil Toplum Kuruluşlarını Ziyaret Ediyor

    Erzurum Sosyal Güvenlik İl Müdürü Nizamettin Durmuş, kayıt dışı istihdamla mücadele için sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ediyor. Kayıt dışı çalışmanın zararlarına dikkat çeken Durmuş, çalışanların haklarının ihlal edildiğini vurgulayarak, işverenleri yasal yükümlülüklere uymaya çağırdı.

    Bu haberin fotoğrafı yok

    Erzurum’da Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Devam Ediyor

    Erzurum Sosyal Güvenlik İl Müdürü Nizamettin Durmuş, kayıt dışı istihdamla mücadele çerçevesinde sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarına yönelik bilgilendirme ve rehberlik ziyaretlerine aralıksız devam ediyor.

    Kayıt Dışı İstihdamın Tanımı

    Nizamettin Durmuş, ülkemizde ve sosyal güvenlik sisteminde ciddi sorunlar arasında yer alan kayıt dışı istihdamın, çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumu’na hiç bildirilmemesi veya çalışma günleri ve ücretlerinin eksik bildirilmesini kapsadığını belirtti. Sigortasız işçi çalıştırmanın yanı sıra, çalışma süreleri veya ücretlerin eksik bildirilmesi de kayıt dışı istihdam göstermektedir. Durmuş, sigortalı çalışma hakkının Anayasa gereği bir hak olduğunu ve hem çalışanlar hem de işverenler için bir zorunluluk taşıdığına dikkat çekti. Sigortasız çalışmanın tespiti halinde işverenlere yaptırımlar uygulanabileceğini ve bu durumun işverenlerin kötü niyetli olmamasıyla da ilgili olabileceğini vurguladı.

    Kayıt Dışı İstihdamın Getirdiği Riskler

    Kayıt dışı çalışmanın, çalışanların sosyal güvencelerden mahrum kalması, işverenler arasında haksız rekabete yol açması ve kamu gelirlerinde kayba neden olduğunu ifade eden Durmuş, şunları kaydetti: “Kayıt dışı çalışılan süreler emeklilikte hizmetten sayılmadığı için gerekli şartlar tamamlanmadıkça emeklilik aylığı bağlanamaz. Ayrıca, malullük aylığından yararlanamazlar; iş kazası ve meslek hastalığına karşı da gerekli tedbirlerden yoksun olurlar.”

    Denetimler sonucu kayıt dışı istihdam tespit edildiğinde, mevzuatta belirlenen idari para cezalarının uygulanacağını belirten Durmuş, işverenlere yönlendirilen cezaların niteliği ve sıklığını da vurguladı.

    İhbar ve Bilgilendirme Yöntemleri

    Çalışanların işverenleri tarafından bildirilip bildirilmediklerini öğrenebilecekleri pek çok alternatif yolun bulunduğunu belirten Durmuş, PTT üzerinden alınan e-devlet şifresiyle www.turkiye.gov.tr adresinden sorgulama yapabileceklerini iletti. Ayrıca, “ALO 170” hattını 7 gün 24 saat arayarak ya da sosyal güvenlik müdürlüklerine başvurarak bu bilgilere ulaşabileceklerini söyledi.

    Yabancı Uyruklu İşçilerin Çalışma Şartları

    Yabancı uyruklu kişilerin çalıştırılması için önceden çalışma izni alınmasının zorunlu olduğunu ifade eden Durmuş, işverenlerin, istihdam etmek istedikleri her bir yabancı için en az beş Türk vatandaşını istihdam etmeleri gerektiğini vurguladı. Çalışma izni olmayan yabancı işçilerin tespiti durumunda, işverenlere önemli miktarda para cezası kesileceği uyarısında bulundu.

    Banka Üzerinden Ücret Ödeme Zorunluluğu

    Erzurum Sosyal Güvenlik İl Müdürü Durmuş, Türkiye genelinde üç veya daha fazla işçi çalıştıran işverenlerin, işçilerin maaş ve diğer ödemelerini banka üzerinden yapma zorunluluğuna dikkat çekti. Aksi takdirde işverene idari para cezası uygulanacağının altını çizdi.

    Bu bilgiler ışığında, kayıt dışı istihdamla mücadelede hem çalışanların hem de işverenlerin yasal yükümlülüklerine dikkat etmeleri gerektiği bir kez daha vurgulandı.