1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Epilepsi Çocuğa Geçer mi?
Epilepsi Çocuğa Geçer mi?

Epilepsi Çocuğa Geçer mi?

Hamilelik, kadınlar için zorlu geçen 9 aylık bir süreçtir. Halk dilinde sara olarak bilinen epilepsinin annede olması ve çocuğa geçip geçmeyeceği merak konusudur. Epilepsi hastalığı olan bir anne adayının bebek için riskli olan bazı durumlar söz konusudur

A+A-
Epilepsi Çocuğa Geçer Mi?


 Riskli durumlar olsa da anne olmaya herhangi bir engeli yoktur. Bu rahatsızlığa sahip olan kadınlar için, hastalığın bebeklerine geçme olasılığı yüksektir. Ancak epileptik annelerin bebeklerini rahat bir şekilde emzirebilecekleri söylenebilir. Bu şekilde doğan bebeklerin gelişim ve büyüme aşamaları gecikme gösterebilmektedir.

Annelerin doğum yaptıktan sonra bebeklerini emzirebilmelerinde herhangi bir problem yoktur. Bunun nedeni ise epilepsi de kullanımı sağlanan ilaçların bebeğin sağlığına zararı olmamasıdır. Ancak epileptik kadınların nörolog ya da kadın doğum uzmanı tarafından izlenmesinde fayda olacaktır.

Epilepsi Anne Olmaya Engel midir?

Epilepsi belirtileri yaşayan anne adaylarının en sık merak ettiği konular arasında bebeklerine bir zarar olup olmayacağıdır. Öncelikle epilepsi hastalığının tanısı tam anlamıyla konulan anne adayları için çeşitli ilaç tedavileri bulunmaktadır. Fakat hamilelik döneminde bu ilaçlar azaltılarak verilmelidir.
Kadınların hamile kalmadan 6 ay öncesinde nöroloji uzmanına başvurması önemli bir konudur. Kullanılan ilaçlar en minimum düzeye indirilerek, ilaç sayısı da azaltılmalıdır. Bunun yanı sıra hamilelik kararı verilmeden 3 ay öncesinde annenin günün her günü folik asit alması gerekir. Bu husus bebeğin sakat doğmaması için oldukça önemlidir.

Epilepsi de Gebeliğe Bağlı Şikayetler Artar mı?

Plansız olarak gerçekleşen hamilelikler, öğrenildiğin öncelikle doktora danışılmasında fayda vardır. Bu durumda ilaçların birden kesilmesi yapılan hatalar arasındadır. İlaçların bir anda kesilmesi sağlık konusunu olumsuz anlamda etkileyebilir. Epilepsi nöbetlerini ilaçların bırakılması tetikleyecektir. Ayrıca anne ve bebek için ölüm riskini de beraberinde getirecektir.

Genellikle hamilelikte epilepik kadınlarda nöbetler üçte bir hastada daha fazla görülmektedir. İlacın bırakılmasına neden olan olumsuz unsurlar; stres, uykusuzluk gibi olumsuz nedenlerdir. Hamilelik döneminde tedavi olmaya karar veren kadınlarda ise büyük bir oranda nöbet görülmemektedir. Doğum komplikasyonları epilepsili olan kadınlarda daha fazla artmaktadır. Bu nedenle yüksek tansiyon, kusma, hamilelik toksemisi gibi durumlarda artış gözlenecektir.

Gebelikte Epilepsinin Yeri Nedir?

Hamile kadınlarda meydana gelen epilepsi hastalığının belli başlı tedavi aşamaları bulunmaktadır. Öncelikle, bu hastalıkta ilaçları bir anda kesmek hatalı bir durumdur. Bu gibi bir karar verildiğinde muhakkak doktora başvurmak gerekmektedir. İlaç kesilmesine nadiren kadın doğum doktorları karar verebilmektedir. Ancak bu durum, kişilerin hastalık derecesine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Hamilelikte geçirilen nöbetlerin anne ve bebek için önemli derecede risk oluşturduğu söylenebilir.

Uzun uzadıya oluşan nöbetler bebekler ve anne adayları için ölüm riski oluşturabilmektedir. Gebelik döneminde tercihen uygulanan tedavi yöntemleri, gebeliğe karar vermeden doktora başvuru yapmaktır. Bu karardan yaklaşık 6 ay öncesinde ilaç sayısı azaltılarak tedaviye başlanacaktır. Gebelik süreci ise kadın doğum uzmanı tarafından her ay izlenmelidir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.