Türk Kızılay Engelsiz Gönüllülükte Örnek Oluyor
Türk Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, “117 şubemizle birlikte Türkiye genelinde 44 bin engelli gönüllümüz, Engelsiz Teşkilatımızda 24 saat kesintisiz hizmet vermekte” açıklamasında bulundu.
Türk Kızılay, 2026 yılında Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) bünyesinde gerçekleştireceği global lansman ile kapsayıcı gönüllülük modelini dünya genelinde yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Kızılay, engelsiz gönüllülük alanındaki faaliyetlerini tanıtmak amacıyla “İyiliğe Engel Yok” temalı bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte bir konuşma yapan Yılmaz, Engelsiz Teşkilat’ın kararlılığını ve gücünü simgeleyen bir yapı olduğunu belirtti. “Engelsiz Kızılay Teşkilatı 2021’de kuruldu. O günden itibaren, engelleri nedeniyle dezavantajlı durumda olan bireyler, ‘Biz almak değil vermek istiyoruz’ diyerek bizimle birlikte olmaya başladılar. Bugün, 4 yıl gibi kısa bir sürede, 117 şubemiz ve 44 bin engelli gönüllümüz var. Burada bir azim ve irade görüyorum. Aslında engel, çoğumuzun kontrolünde olmayan bir durum. Hepimiz, doğal afetler veya kazalar gibi çeşitli nedenlerle fiziksel zorluklar yaşayabiliriz. Ancak önemli olan, bu engelleri aşma iradesini göstermektir. Türk Kızılay olarak, dirençli bir toplum oluşturmak için çok çalışıyoruz. Dirençli olmak, düşünmekten çok daha fazlasıdır; düşmek herkes için mümkündür, önemli olan yeniden ayağa kalkabilmektir” şeklinde konuştu.
Engelsiz Kızılay’a Ödül
Gönüllülerin her birinin değerli olduğunu ancak Engelsiz Kızılay Teşkilatı’nın ayrı bir konumu olduğunu ifade eden Yılmaz, “Bu sadece bizim görüşümüz değil, 191 ülkenin bir araya gelerek oluşturduğu Kızılay Kızılhaç Federasyonu da bunu onaylıyor. En prestijli ödül, Engelsiz Kızılay Teşkilatı’na verilmiştir. Bunun sebebi, şimdiye dek engellilik konularında destek sağlamak için çaba gösterdiğimizi, ancak gönüllü olma alanındaki engellerin kaldırılması için yeterince çalışma yapmadığımız fark edilmektedir. Bu ödül sonrasında önemli programlar hazırlanacak. Bu yılın Mayıs ayında bu konunun lansmanı gerçekleştirilecek. Sizler sadece Türkiye için değil, 191 üye ülkedeki Kızılay ve Kızılhaç teşkilatlarına da örnek olacaksınız” dedi.
Yılmaz, Dünya Engelliler Günü ile Dünya Gönüllüler Günü’nün aynı hafta içerisinde kutlanmasının önemine vurgu yaparak, bu etkinliklerin geleneksel hale gelmesini umduğunu belirtti. Engelsiz Kızılay ailesinin, birlikte öğrenen ve birbirinden güç alan dayanışmacı bir yapı oluşturduğunu ifade eden Yılmaz, iyilik hareketinin daha kapsayıcı bir gelecek inşasına katkıda bulunduğunu dile getirdi.
Etkinliğe, Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz ile engelli bireyler, gönüllüler ve kamu yetkilileri katıldı.


