Engelliler Entegre Yüksekokulu, işitme engelli gençlerin mesleki eğitimine odaklanarak üretken bireyler yetiştirmeyi amaçlıyor

Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksekokulu, işitme engelli gençler için Türkiye’deki ilk yükseköğretim kurumu olarak, mesleki eğitim sunarak üretken bireyler yetiştirmeyi amaçlıyor. 1992’den beri faaliyet gösteren okul, pek çok atölye ve bilgisayar laboratuvarı ile desteklenmiş eğitim programları sunuyor. Mezunların %57’si kendi alanlarında istihdam ediliyor.

Bu haberin fotoğrafı yok

Engelliler Entegre Yüksekokulu Hakkında Genel Bilgi

Anadolu Üniversitesi bünyesinde kurulan Engelliler Entegre Yüksekokulu, engelli gençlerin mesleki eğitimlerini sağlayarak üretken birey olmalarını hedefliyor. Türkiye’de işitme engelli gençlere yönelik yükseköğretim düzeyinde eğitim veren ilk ve tek kurum olan Engelliler Entegre Yüksekokulu, 1992 yılında Birleşmiş Milletler Projesi ile kuruldu. Yüksekokulun yöneticileri arasında Engelliler Entegre Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Zehranur Kaya, Müdür Yardımcıları Doç. Dr. Meltem Özten Anay ve Doç. Dr. Ayşe Tanrıdiler yer alıyor.

Eğitim Programları ve Yapı

Engelliler Entegre Yüksekokulu, dünya standardında bir eğitim kurumu olmayı vizyon ediniyor. İşitme engelli gençlerin mesleki eğitim almalarını sağlayarak, sosyal yaşamda engelli ayrımlarını aşmaya yönelik kapsamlı bir eğitim sunuyor. Yüksekokulda dört farklı programda eğitim verilmektedir. Uygulamalı Güzel Sanatlar Bölümünde Grafik Sanatlar ve Seramik ana sanat dallarında, Bilgisayar Kullanımı Bölümünde Bilgisayar Operatörlüğü Ön Lisans Programında, Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümünde ise Yapı Ressamlığı Ön Lisans Programları bulunmaktadır. Öğrenciler, bir yıl zorunlu Türkçe hazırlık sınıfı okuyarak başlıyorlar. Başarılı olanlar, kazandıkları programların birinci sınıfına geçebiliyor.

Staj Süreçleri ve Destek Hizmetleri

Engelliler Entegre Yüksekokulu’nun tüm programlarında staj zorunluluğu bulunuyor. Staj süreçlerini izlemek amacıyla kurulan Staj Koordinatörlüğü, öğrencilere gerekli eğitimlerle destek veriyor. Mezuniyet sonrası kariyer planlamasına yönelik farkındalık artırıcı dersler sunulurken, öğrenciler Anadolu Üniversitesi’nin Erasmus programlarından da faydalanabiliyor.

Mezunların İstihdam Durumu

Yüksekokulda yer alan 9 bilgisayar laboratuvarı, 12 atölye ve 4 dil dersliği, işitme engelli öğrencilerin özel ihtiyaçlarına yönelik şekilde düzenlenmiş. Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksekokulu’ndan mezun olan işitme engelli bireylerin topluma faydalı ve üretken bireyler olmaları hedefleniyor. 2021 yılında yapılan bir araştırmaya göre, mezunların yüzde 80’i bir işte çalışırken, yüzde 57’si kendi alanlarında istihdam edilmektedir.

Bilimsel Araştırmalar ve Sanat Çalışmaları

Engelliler Entegre Yüksekokulu’nda öğretim elemanları, yüksek lisans ve doktora tezleriyle işitme engellilerin mesleki eğitimi ve istihdamına dair çeşitli araştırmalar gerçekleştirmektedir. Bu çalışmalar yurt içi ve yurt dışında sunduğu birçok kongre, seminer ve çalıştayda yer bulurken ulusal ve uluslararası indeksli dergilerde de yayımlanmaktadır. Ayrıca, Güzel Sanatlar bölümü öğrencileri yurt içinde çeşitli yarışmalarda başarılar elde etmektedir.

Okulun Geleceği ve Kontenjan Durumu

2025 yılı itibariyle Engelliler Entegre Yüksekokulu’nda 102 öğrenci ve o yıl 18 mezun bulunmaktadır. Programların kontenjanı 11 öğrenci ile sınırlıyken, toplam mezun sayısı 727’ye ulaşmıştır. Yüksekokul, üniversite-sanayi iş birliği kapsamında eğitim süreçlerini desteklemeye yönelik projeler de yürütmekte.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı