Avrupa Birliği Projesi ile Gıda Raf Ömrü Uzatılacak
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Doç. Dr. Gamze Turan’ın yürütücülüğünü üstlendiği “Phlorotannin-rich extracts from cultivated macroalgae for extending the shelf-life of food and utilisation of extraction wastes as a source of aquaculture feed” adlı Avrupa Birliği projesi, Ufuk Avrupa CORNET Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.
Proje, Almanya ve Türkiye arasındaki ikili iş birliği ile hayata geçiriliyor. Projenin Türkiye ayağının yürütücülüğü ise Ege Üniversitesi tarafından üstleniliyor. Proje kapsamında gıda endüstrisinde mikrobiyal bozulma ve oksidasyon nedeniyle yaşanan ürün kayıplarını azaltmak amacıyla, kültive edilen makroalglerden elde edilecek doğal florotanin (PT) içeriği yüksek özütlerle ürünlerin raf ömrünün uzatılması hedefleniyor.
Rektörden Destek Mesajı
Proje ekibini makamında ağırlayarak tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz akademisyenlerinin uluslararasılaşma misyonumuz doğrultusunda yürüttükleri bilimsel çalışmalar küresel düzeyde kabul görmeye devam ediyor. Su Ürünleri Fakültesi Doç. Dr. Övgü Gençer’in ve Doç. Dr. Gamze Turan’ın yer aldığı proje, hem çevre dostu yaklaşımı hem de sürdürülebilir gıda sistemlerine katkı sunması açısından son derece kıymetli. Proje ekibimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.
Projede Yer Alan Ortaklar ve Hedefler
Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Övgü Gençer, “Projede Türkiye’den Ege Üniversitesi ve Aksaray Üniversitesi ile Almanya’dan Fraunhofer IVV Enstitüsü ortaklık yapıyor. 36 ay sürecek proje kapsamında; optimum florotanin içeriği için makroalg yetiştirme koşullarının belirlenmesi, süperkritik CO ve ultrasonik ekstraksiyon yöntemleriyle yüksek verimli özütlerin elde edilmesi, bu özütlerin antimikrobiyal ve antioksidan etkilerinin karakterizasyonu ve gerçek gıda sistemlerinde raf ömrü uzatıcı etkilerin doğrulanması gibi hedefler bulunuyor. Ayrıca, ekstraksiyon süreci sonunda ortaya çıkan atıkların su ürünleri yeminde değerlendirilmesiyle sıfır atık yaklaşımı da benimsenecek.” diye konuştu.
Yenilikçi yaklaşımı ile dikkat çeken proje; kontrollü biyoreaktör koşullarında standardize PT üretimi, çevre kirleticilerinden arındırılmış güvenli özütler ve gram-negatif bakterilere karşı etkili doğal antimikrobiyaller geliştirmeyi amaçlıyor.
Proje ekibinde ayrıca Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümünden Doç. Dr. Fatih Perçin, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Taylan Kurtuluş Öztürk, Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden; Dr. Side Selin Su Yirmibeşoğlu, Güneş Enerjisi Enstitüsü, Biyokütle Enerji Sistemleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (BESTMER) Prof. Dr. Günnur Koçar; Dr. Şefik Arıcı ile Güneş Enerjisi Enstitüsü Biyokütle Enerji Sistemleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (BESTMER) yer alıyor.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı