DÜZCE (İHA) – Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından koordine edilen Yığılca Arısı’nın halk elinde korunması amacıyla düzenlenen bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘Evcil Hayvan Genetik Kaynaklarının Korunması ve Sürdürülebilir Kullanımı Entegre Projesi’ kapsamında hayata geçirilen Yığılca Arısı Halk Elinde Koruma Projesi çerçevesinde düzenlenen toplantıda, birçok arıcı, birlik başkanları ve İl ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri yer aldı. Toplantıda, projeye katılacak arıcılara sağlanacak destek miktarları, projenin hedefleri ve uygulanacak yöntemler hakkında bilgi verildi. Ayrıca, arıcıların arılıklarına yapılan saha ziyaretleri ile uygulamalar değerlendirildi.
Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Evcil hayvan genetik kaynaklarının korunması projesi, biyolojik çeşitliliği destekleyen ve ilimiz için önemli bir stratejidir. Yığılca Bal Arısı’nın korunarak sürdürülebilir şekilde kullanılması bu projenin ana gayesidir” denildi.
Düzce’de arıcılığın ekonomik katkıları oldukça büyüktür. Düzce, 797 işletmede toplam 53 bin 541 arılı kovan barındırmakta ve yıllık ortalama 466 ton bal ile 15,5 ton balmumu üretmektedir. Ayrıca, 11 işletme aracılığıyla yıllık 19 bin 200 ana arı üretilmektedir. 2024 yılı itibarıyla arıcılara kovan başına 100 TL temel destek verilmekte ve aile işletmeleri ile kadın veya genç işletme sahiplerine ek desteklerle toplamda 250 TL’ye kadar ulaşan destek ödemeleri planlanmaktadır. Ayrıca, projeye katılan arıcılara kovan başına 325 TL ilave koruma desteği de sağlanacaktır.
Yığılca bal arısının morfolojik ve genetik özellikleri ile farklı bir konumda yer aldığı bilgisini paylaşan yetkililer, bu özel ırkın 27 Eylül 2017 tarihinde koruma altına alındığını ve 25 Ekim 2022 tarihinden itibaren Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından resmi olarak tescillendiğini açıkladı. Yığılca ana arısına olan ilginin her geçen gün arttığına dikkat çekildi ve Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün Düzce Üniversitesi ve Düzce Arı Yetiştiricileri Birliği ile birlikte yürüttüğü çalışmalara vurgu yapıldı. Proje, Yığılca’nın kalkınmasını desteklemeyi ve kaliteli damızlık materyal üretimini teşvik etmeyi hedeflemektedir.