Dr. Serpil Kuş: Rutubetli Ortamlarda Mantar Tehlikesine Karşı Dikkatli Olun!

Memorial Kayseri Hastanesi’nden Dr. Serpil Kuş, rutubetli ortamların mantar enfeksiyonlarına yol açabileceğini belirtti. Mantarların solunum yoluyla akciğerlere girebileceğini ifade eden Kuş, küflü kıyafetlerin giyilmemesi gerektiğini vurguladı ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerin dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Memorial Kayseri Hastanesi'nden Dr. Serpil Kuş, rutubetli ortamların mantar enfeksiyonlarına

Mantarların Sağlığa Etkisi ve Önlemler

Memorial Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serpil Kuş, özellikle nemli ortamlarda mantara rastlanabileceğini ve bu tür yerlerde kıyafetlerin küflenmeye başladığını ifade etti. Mantarların solunum yolu ile akciğerlere ulaşabileceğini vurgulayan Kuş, bu durumun sağlığımız üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.

İnsan Florasının Bir Parçası

Dr. Kuş, bazı mantarların insan florasında doğal olarak bulunduğunu belirterek, “Mantarlar, mikron boyutlarında, bakteriler ve virüsler gibi dış ortamda bulunan canlılardır. Bazı mantarlar, grup oluşturarak gözle görülebilir hale gelebilirken, çoğunluğu henüz fark edemediğimiz boyutlarda toprakta, havada ve hatta vücudumuzun bazı bölgelerinde mevcuttur. Mantarlar, hücresel yapısı gereği insan vücudunda bulunması gereken canlılardır. Ancak, bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlardaki bireylerde, örneğin HIV, AIDS, kanser gibi hastalıklar söz konusu olduğunda bu mantarlar, akciğerlere ve sinüslere yerleşebilir, hatta kan yoluyla vücuda yayılabilir” dedi.

Mantar Enfeksiyonlarının Belirtileri

Serpil Kuş, tedaviye rağmen iyileşmeyen ağırlıklı durumların mantar enfeksiyonunu düşündürebileceğini belirterek, “Sadece mantar kaynaklı bir akciğer enfeksiyonu diye bir durum yoktur. Geçmeyen öksürükler, balgamda anormal renklenmeler ve tekrarlayan ateş atakları, mevcut antibiyotik tedavisine rağmen düzelmeyen enfeksiyonlar, mantar enfeksiyonu riski taşıyan durumlardır. Antibiyotiklerin bakteriyel enfeksiyonlarda etkili olduğunu biliyoruz; oysa mantar tedavisi için antifungal ilaçlar gerekmektedir. Eğer hastanın durumu tedaviye rağmen kötüleşirse ve bağışıklık sistemi zayıfsa, mantar enfeksiyonu ihtimali artar” şeklinde konuştu.

Rutubet ve Mantar Riskleri

Mantarların solunum yoluyla vücuda girebileceğini dile getiren Dr. Kuş, “Akciğerlerde yapısal sorunlar varsa, mantar buralarda yerleşebilir ve bağışıklık zafiyeti olduğu takdirde buralarda çoğalabilir. Tedavi zorlayıcı olabilir ve yaşamı tehdit edebilir. Her yerde doğal olarak bulunan mantar, rutubetli ortamlarda daha sık görülmektedir. Siyah küfler gibi mantarlar, evlerimizin duvarlarında oluşabilir ve bu durum sağlığımızı tehdit edebilir. Ayrıca, kirlenmiş mantar barındıran kıyafetler de zayıf bağışıklığı olan kişilerde enfeksiyon riski oluşturabilir” şeklinde bilgi verdi.

Küflü Kıyafetlerden Kaçınılmalı

Dr. Serpil Kuş, “Rutubetli ortamlarda kıyafetlerin mutlaka küflendiğini ve bunların giyilmemesi gerektiğini” ifade ederek şunları ekledi: “Yerli ve bölgesel atasözlerinde geçen ‘Rutubet insanı öldürür’ söz conunun altında yatan gerçeği unutmamak gerekir. Bu yüzden rutubetli yerlerden mümkün olduğu kadar uzak durmalıyız. Evlerimizi düzenli havalandırmak büyük önem taşır. Ayrıca dolaplarda rutubet nedeniyle küflenen kıyafetlerde giyilmemelidir. Şeker hastalığınız varsa, bunun kontrol altında tutulması gerekir. Uzayan semptomlar ve antibiyotiğe dirençli vakalar ile karşılaşıldığında bir hekimle acilen iletişime geçmek önemlidir.”