Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 8 Ocak’ta Umman Dışişleri Bakanı ile buluşacak

2 Dakika Okuma

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 8 Ocak’ta Türkiye’yi ziyaret edecek olan Umman Dışişleri Bakanı Sayyid Badr Hamad Al Busaidi ile bir araya gelecek

Görüşmede ticaret hacminin 5 milyar dolar seviyesine çıkarılması hedefinin yanı sıra Gazze’de acil insani ihtiyaçların karşılanması, Yemen ve Sudan’da barışın desteklenmesi ile Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasına yönelik mesajların öne çıkması bekleniyor.

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Umman Sultanlığı Dışişleri Bakanı Sayyid Badr Hamad Al Busaidi 8 Ocak tarihinde Türkiye’ye ziyarette bulunacak. Bakan Fidan’ın Ummanlı mevkidaşıyla gerçekleştireceği görüşmelerde, Türkiye’nin Umman’la ticaret hacmini ortak hedef doğrultusunda 5 milyar dolar seviyesine yükseltmeyi arzuladığını ifade etmesi öngörülüyor. Türkiye’nin bölgesel meselelerin diyalog yoluyla çözümüne katkı sağlayan Umman’ın yapıcı rolünü takdirle karşıladığı ifade edilmesi bekleniyor. Görüşmelerde, ayrıca Türkiye’nin Umman’ın komşusu Yemen’de anayasal meşruiyet temelinde kalıcı bir siyasi çözüme ulaşılması yönündeki çabaları desteklediğini belirtmesi ve Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi’nin çağrısıyla Riyad’da gerçekleştirileceği öngörülen konferansın ülkenin istikrarına katkı sağlayacağı inancını ifade etmesi bekleniyor. Türkiye’nin Yemen’in egemenliği, birliği ve toprak bütünlüğüne desteğini yinelemesi de öngörülüyor.

Görüşmede, Gazze’de ağır kış şartlarıyla mücadele etmek zorunda kalan sivillerin barınma ihtiyacı başta olmak üzere insani durumun ateşkes koşullarıyla bağdaşmadığına vurgu yapılması ve insani yardımların yeterli miktarda ve kesintisiz şekilde ulaştırılması için uluslararası toplumun İsrail’e baskı yapması gerektiğinin anlatılması bekleniyor. Görüşmelerde Gazze’deki sürecin ikinci aşamaya taşınması gerektiğinin ifade edilmesi ve bu kapsamda hayata geçirilmesi planlanan mekanizmalara ilişkin Türkiye’nin görüşlerinin ilgili taraflarla paylaşıldığı aktarılması öngörülüyor. Ayrıca, İsrail’in Somaliland’ı tanıma kararının istikrarsızlaştırıcı politikalarını bölge genelinde yayma amacı taşıdığı yönündeki değerlendirmelerin de gündeme gelmesi bekleniyor.

Türkiye’nin Suriye’nin terörden arındırılmasının hem Türkiye’nin hem de bölgenin güvenliği açısından önemine dikkat çekmesi ve İsrail’in Suriye’nin egemenliği ile toprak bütünlüğüne yönelik saldırılarının durdurulması gerektiğini belirtmesi öngörülüyor.

Bakan Fidan’ın Sudan’da bir an evvel ateşkesin sağlanması ve barış sürecinin ilerletilmesi yönündeki Türkiye’nin temennilerini paylaşması da öngörülüyor.

İhlas Haber Ajansı

Bu Makaleyi Paylaş
Exit mobile version