Gece terleyerek uyanıyorsanız dikkat! Gece terlemesine 5 önlem! Gece terleyerek uyanıyorsanız dikkat! Gece terlemesine 5 önlem!

Depresyonun belirtileri nelerdir? Depresyonun çözümü var mıdır? Depresyondan kurtulmak için ne yapılmalıdır? 

Depresyon, dünyada en sık görülen ve günlük yaşam kalitesini çok etkileyen nedenlerden biridir. Depresyonun yaygınlığı oransal olarak değişmektedir. Kadınlarda erkeklerden daha sık görüldüğü uzmanlarca söylenmektedir. Gün boyu süren isteksizlik, halsizlik ile birlikte çok uyuma ya da hiç uyuyama şeklinde belirtileri ortaya çıkabilmektedir. Günlük aktivitelerin azalması, kişinin kendini değersiz, mutsuz hissetmesi, karamsarlık ve enerji düşüklüğünden dolayı bir şey yapmayı istememe hali depresyon belirtilerinin başında sayılmaktadır. Depresyon, nasıl düşündüğünüzden nasıl davrandığınıza, beslenmenizden günlük yaşamınıza birçok etkileri olan bir hastalıktır.

Depresyonda olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Sağlık; sadece kişinin bedensel rahatsızlıklarını değil aynı zamanda zihinsel, ruhsal yönden de tam bir bütün halinde olmasının adıdır. Uzmanlar birine depresyon tanısının koyulması için bu sürecin uzun olması, geçmemesi ve kişinin hayatını etkiliyor olması gerektiğini söylemektedir çünkü bu durumlar geçici olarak ya da belli durumlara bağlı olarak kalıcı olmayan bir şekilde de kişinin hayatında yaşanabilmektedir. Depresyon hastalarında; intihar hissi, umutsuzluk, kendine olan güvenin azalması, isteksizlik ve kişinin hayattan artık zevk alacak bir şey kalmadığını düşünmesine, karamsarlığa, sürekli yorgun hissetmeye, konuşmada isteksizliğe, konsantrasyon eksikliğine hatta karar verme zorluğuna sebep olmaktadır. Depresyon beraberinde kaygı bozukluğunu da getirmektedir. Sonuç olarak bu tür depresyon belirtileri kişinin hayatında ve fiziksel görünümünde belirli bozulmalara yol açar.

Depresyonun oluşma nedenleri nelerdir?

Depresyonun oluşma nedenleri arasında genetik sebepler olmakla birlikte biyolojik yatkınlıkta önemlidir. Bunun yanında kayıplar, ayrılık, iş kayıpları, kişisel özellikler, bağımlılıkların yoksunluğu gibi nedenler de depresyonu tetikleyen nedenler arasında sayılmaktadır. Depresyonun çeşitli dönemlerde ve çeşitli nedenler altında farklı türleri bulunmaktadır. Cinsiyete, yaş aralıklarına, mevsimlere ve klinik tanılara göre depresyonun türleri ve tedavi yöntemleri değişmektedir.

Depresyonun tedavisi var mıdır?

Depresyon tedavi edilebilen bir hastalıktır. Depresyon hastalığı tedavisinde ilaçlar kullanılmaktadır. Uygun dozda bir hekim tarafından tanı konulduktan sonra antidepresan ve diğer ilaçlara kullanım başlatılmaktadır. Bu sebeple tedaviler kişinin duruma göre farklılık göstermektedir. Genellikle ayakta tedavi sürecinin olması ile birlikte yatarak tedavi süreci de tedavi süreçleri arasındadır. Depresyon tedavi edilmediği zaman birçok yan hastalığın oluşmasında da etkili olmaktadır. Depresyonda ilaçlar ile birlikte terapi yöntemleri de kullanılmaktadır. Dolayısıyla ilaçların ve terapilerin birlikte sürdürülmesi tedavinin olumlu sonuçlanmasında etkili olmaktadır. Tedavi sürecinin ardından depresyonun tekrarlama olasılığı olduğu uzmanlar tarafından açıklanmaktadır. 

Depresyon halinden kurtulmanın yolları nelerdir?

1) Bir uzmana görünmek,

2) Günlük rutinleri bozmadan devam ettirmek,

3) Güneşli havalarda yürüyüşe çıkmak,

4) Egzersiz yapmak,

5) Uyku saatleri düzenine dikkat etmek,

6) Olumlu düşünme ve olumlu telkinler,

7) Depresyon döneminde yalnız kalmamak,

8) Arkadaşlarla iletişimi devam ettirmek,

9) Sevilen şeyleri yapmaya devam etmek,

10) Beslenme şekli ve düzenini iyileştirmek,

11) Sosyal Medya araçlarından bir süreliğine uzaklaşmak,

12) Yeni bir kursa yazılmak ve becerilerinizi keşfetmek,

13) Meditasyon yapmak,

14) Başkalarına yardım etmek,

15) Bitkilerle ve Hayvanlarla ilgilenmek