4. Tarım Orman Şurası’ndan 86 Hedef ile Yeni Dönem Başlıyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde gerçekleştirilen 4. Tarım Orman Şurası’nın Sonuç Bildirgesi kamuoyuna duyuruldu. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden paylaşılan belgede 86 hedef belirlenmiş durumda.
Stratejik Hedefler Belirlendi
Şura Sonuç Bildirgesi, tarım sektöründe karşılaşılan zorluklara çözüm arayışlarını kapsamaktadır. İşte belgedeki bazı önemli kararlar:
– İklim değişikliği, doğal afetler, savaşlar ve pandemilere karşı daha dayanıklı yerel ve kısa tedarik zincirlerinin oluşturulmasına yönelik politikaların geliştirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Bu kapsamda, merkeziyetçi tedarik zincirlerine olan bağımlılığın azaltılması hedefleniyor.
– Hayvancılık sektörü için nitelikli işgücü sağlamak amacıyla sosyal güvence imkânlarının sunulması ve mesleki yeterliliklerin belirlenmesi gerekmekte. Ayrıca, “Çoban Akademileri” ve uygulamalı eğitim merkezlerinin kurulması öneriliyor.
– Hayvan hastalıklarına karşı dirençli, yüksek adaptasyon yeteneğine sahip ve verimli ırkların desteklenip yaygınlaştırılması da gündemde.
– Avrupa Yeşil Mutabakatı ile uyum sağlama çalışmaları hızlandırılacak.
Su Yönetimi ve Dijital Tarım Adımları
– Su kaynaklarının korunması ve verimliliğin artırılması amacıyla, 2030 yılına kadar kişi başı günlük su tüketiminin 150 litreden 120 litreye düşürülmesi hedefleniyor.
– Açık sulama sistemlerinin modernize edilerek kapalı basınçlı sistemlere dönüştürülmesi ve sulama verimliliğinin artırılması amaçlanıyor. 2030 yılına kadar sulama randımanının yüzde 60’a çıkarılması planlanmakta.
– Aşırı hava olaylarına karşı tahmin ve erken uyarı sistemlerinin kurulmasını da öneren belgede, 25 havzada “Kuraklık Karar Destek Sistemleri” tesis edilip yaygınlaştırılması gerektiği ifade ediliyor.
– “Ulusal Dijital Tarım Veri Bankası” kurulması, tarımsal uzaktan algılama ve görüntüleme teknolojileri için bir strateji belgesi hazırlanması ve “Tarımsal Blokzincir Altyapısı”nın oluşturulması yönünde adımlar atılması gerektiği belirtiliyor.
– Dijital tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması için ulusal ve uluslararası finansman desteklerinin güçlendirilmesi ve yeni nesil finansal araçların geliştirilmesi planlanıyor.
Tarım sektöründe yaşanan dönüşüm, bu hedeflerle birlikte hız kazanacak gibi gözüküyor.