Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çocuklarda Sık Hastalanmanın Temel Nedeni Bağışıklık Sistemi Zayıflığı Olabilir

Medical Park Ataşehir Hastanesi’nden Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Dinçer Çelik, çocuklardaki sık hastalanma sorununu düşük bağışıklığa bağlayarak, sağlıklı beslenme ve hijyenin önemini vurguladı. Ayrıca, aşırı şeker ve işlenmiş gıdalardan kaçınılması gerektiğini belirtti.

Medical Park Ataşehir Hastanesi'nden Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Dinçer Çelik,

Çocuklarda Sık Hastalanma Nedenleri

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları alanında uzman olan Dr. Dinçer Çelik, çocukların sık hastalanma durumlarının genellikle zayıf bağışıklık sistemine bağlı olabileceğini belirtilmektedir. Uzm. Dr. Çelik, “Sık hastalanmanın birçok sebebi olabilir, ancak en yaygın nedenlerden biri bağışıklık sisteminin güçsüz olmasıdır.” açıklamasında bulundu.

Bağışıklık Sisteminin Önemi

Uzm. Dr. Çelik, bağışıklık sisteminin vücudu zararlı mikroplara karşı koruduğunu vurguladı. Çocukluk döneminde, bu sistemin tam olarak olgunlaşmadığını belirten uzman, “Güçlü bir bağışıklık, hastalıklara karşı koruma, hastalığı daha hafif geçirme ve iyileşme sürecinde hız kazandırma konusunda önemli bir rol oynamaktadır.” dedi.

Okul Çağındaki Çocuklarda Bağışıklık Güçlendirme Yöntemleri

Okul çağındaki çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek için Uzm. Dr. Çelik, şu önerileri sıraladı: “Dengeli beslenme, yeterli uyku (ilkokul çağında 9-11 saat), bol su tüketimi, günde en az bir saat fiziksel aktivite, hijyen eğitimi, hasta bireylerden uzak durma ve eksiksiz aşılama takvimi.”

Beslenme ve Bağışıklık Arasındaki İlişki

Bağışıklığı güçlendiren besinlere de değinen Uzm. Dr. Çelik, “C vitamini açısından zengin olan turunçgiller, çilek ve kivi gibi meyveler; D vitamini kaynakları olarak yumurta ve balık; probiyotikler; antioksidan içeren gıdalar ve protein açısından zengin besinler bağışıklığı artırabilir.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, uzman, bağışıklık için gerekli bazı vitaminlerle ilgili şunları söyledi: “C vitamini, bağışıklığı kuvvetlendirirken; D vitamini eksikliği bağışıklığı zayıflatır.”

Kaçınılması Gereken Gıdalar

Uzm. Dr. Çelik, bağışıklığı olumsuz etkileyen gıdaları şu şekilde sıraladı: “Şekerli yiyecek ve içecekler, aşırı tuzlu işlenmiş gıdalar, gazlı içecekler ve paketli atıştırmalıklar bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz bir etki yaratır.”

Yanlış Bilgi ve Uygulamalar

Çocuklar için alınması gereken önlemler üzerine konuşan Uzm. Dr. Çelik, bazı halk inanışlarının yanlış olduğunu vurguladı: “Özellikle sarımsak yedirme konusunda dikkatli olunmalı. Ayrıca, bir yaş altındaki çocuklara bal vermek kesinlikle tavsiye edilmez.”

Su Tüketimi Neden Önemlidir?

Su tüketiminin de önemli olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Çelik, “Dengeli su alımı, toksinlerin atılması ve hücrelerin sağlıklı çalışması açısından gereklidir. 5-10 yaş arasındaki çocuklar için günde 1-1.5 litre su içimi idealdir.” ifadelerini kullandı.

Obezite ve Bağışıklık İlişkisi

Uzm. Dr. Çelik, fast food ve abur cubur tüketiminin bağışıklık üzerindeki etkilerini değerlendirerek, “Yüksek şeker ve trans yağlar bağışıklık hücrelerinin fonksiyonlarını olumsuz yönde etkiler ve bu durum vücudu enfeksiyonlara daha açık hale getirir.” diye belirtti.