Çocukların ağız ve diş sağlığını korumak için uygulanan diş tedavilerinde, uzman hekimler sayesinde küçük hastalar tüm işlemleri tek seferde, ağrı ve korku yaşamadan tamamlayabilmektedir. VM Medical Park Samsun Hastanesi’nden Çocuk Diş (Pedodonti) Uzmanı Yeşim Sağır, bu durumun, özellikle diş hekimi korkusu yaşayan ya da bulantı ve öğürme refleksi bulunan çocuklar için önemli avantajlar sağladığını belirtti. Sağır, “Sedasyon ya da genel anestezi uygulamaları, bu tür çocuklar için tedavi sürecini daha güvenilir ve konforlu hale getirmektedir” dedi.
Çocuk diş hekimlerinin temel hedeflerinden birinin, diş çürükleri ve olası ağrıların önüne geçmek için çocuklarla erken dönemde tanışmak olduğunu vurgulayan Sağır, bu sayede hem klinik ortama alışmalarının sağlandığını hem de doğru beslenme alışkanlıkları ile ağız hijyenine yönelik bilgilendirmenin yapılabildiğini ifade etti. Ne yazık ki, toplum genelinde çocukların ilk diş hekimi ziyareti genellikle bir ağrı oluşmadan önce gerçekleşmediği için, bu durum çocuklarda korku oluşturabiliyor.
Diş tedavilerinin başarılı olabilmesi için çocukların rahatlatılmasının büyük önem taşıdığını söyleyen Uzman Sağır, özellikle yoğun diş hekimi korkusu, bulantı ya da öğürme refleksi olan çocuklar için sedasyon veya genel anestezi yöntemlerinin tercih edilebileceğini belirtti. Bu yöntemler, özellikle 5 yaş altındaki çocuklar ve özel durumlar için uygulanmaktadir. Elbette, bu karar çocuk diş hekimi ve anestezi uzmanı tarafından birlikte yapılacak değerlendirme ile alınmaktadır.
Sedasyon ve genel anestezi uygulamaları hakkında bilgi veren Sağır, sedasyonun hastanın yarı uyku haline geçtiği, bilincin açık kaldığı ve ağrının hissedilmediği bir rahatlatma yöntemi olduğunu açıkladı. Bu durumda hasta tedavi sonrasında işlemi hatırlamazken, doğal solunumunu da sürdürebilir. Genel anestezi ise bilinç kaybı sağlayarak derin bir uyku haline geçilmekte ve bu esnada hastaya solunum desteği sağlanmaktadır. Çok sayıda işlem yapılacaksa bu yöntem tercih edilmektedir.
Genel anestezi altında yapılan tedavilerin süresi işlemin karmaşıklığına göre değişiklik göstermektedir. Sağır, tedavi sonrası çocuk hastaların ortalama 1-2 saat gözlem altında tutulup taburcu edildiklerini, sistemik hastalığı olan çocukların ise bir gün hastanede izlenebileceğini dile getirdi. Hem sedasyon hem de genel anestezi uygulamaları, uzman anestezi hekimleri tarafından tam donanımlı hastanelerde güvenle gerçekleştirildiğinde etkili sonuçlar elde edilmektedir. İşlem öncesinde gerekli tetkikler yapılmakta, çocukların sağlık durumları detaylı bir şekilde değerlendirilmektedir. Çocuklar, lokal anestezi sonrası oluşan geçici uyuşukluk hissi ya da diş çekimi sonrası yaşanan boşluk nedeniyle kısa süreli huzursuzluk hissedebilirler. İhtiyaç duyulduğunda, tedavi sonrası ağrı kontrolü için ilaç desteği sağlanmaktadır.