Yeşil mercimek uzun süre tokluk veriyor Yeşil mercimek uzun süre tokluk veriyor

Diş Eti Kemik Erimesine Ne İyi Gelir?

Dişlerin çevresinde yer alan, dişlerin bulundukları yere konumlanmasını sağlayan pembemsi yumuşak doku parçalarına diş eti, gingiva denir. Bu dokunun içeriğinde bol miktarda kan damarları bulunmaktadır. Böylece dişlerin beslenmesi sağlanmaktadır. Ancak bazen bu doku parçalarında bazı sebepler sonucunda hastalıklar meydana gelebilir. Bu hastalıklardan bir tanesi de diş eti erimeleridir.

Diş Eti Kemik Erimeleri

Her yaştaki insanda görülebilecek bir sorun olan diş eti erimeleri halk arasında çok yaygın bir hastalıktır. Bu hastalık neticesinde dişler çevresinde boşluklar oluşur. Gün içerisinde tüketilen gıdalar sonucunda ise boşluklarda bakteriler birikebilir. Ayrıca boşlukların genişlemesi ile birlikte dişler ve diş eti arasında açılmalar ile birlikte dişlerde kayıp yaşanabilir. 

Diş Eti Kemik Erimelerinin Nedenleri

Geç fark edilen ve bunun sonucunda birtakım hasarlara sebep olan diş eti erimelerinin birçok sebebi bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi yanlış diş fırçalama tekniğidir. Yanlış diş fırçalama tekniğinde yani sert ve dairesel olmayacak şekilde yapılan fırçalamalarda diş eti erimleri görülmektedir. Diğer sebep ise yeteri kadar ağız ve diş hijyenine önem verilmemesidir. Günde en az iki kez dişlerin fırçalanmaması, diş ipinin kullanılmaması, antibakteriyel gargara ile gargara yapılmaması kötü ağız bakımına örnek verilebilir. Farklı bir diğer sebep ise hormonal değişikliklerdir. Örneğin regl dönemi, hamilelik, ergenlik ve menopoz gibi süreçlerde dişlerde aşırı hassasiyetlik görülebilir. Bu hassasiyetlik diş eti erimelerini tetikleyebilir. Genetik faktörler de diş eti erimelerine neden olabilir. Hastaların çoğunda belirtileri geç fark edilen bu hastalık herhangi bir kötü ağız bakımından ziyade genetik faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir.

Diş Eti Kemik Erimelerine İyi Gelen Yöntemler

İleri düzeyde gerçekleşen diş eti erimeleri sağlık alanında geliştirilen birtakım yöntemlerle tedavi edilebilir. Örneğin hastalığı gidermek için kullanılan açık flep operasyonu adı verilen tedavi yönteminde boşluklar içindeki bakteriler temizlenip diş eti, dişin kökü üzerine tekrardan sabitlenir. Yumuşak doku grefti tedavisinde ise ağız bölgesinden alınan yumuşak bir doku parçasının diş etinin çekilip oluşturduğu boşluklara doldurması hedeflenir. Rejeneratif bir madde ile oluşan boşlukların doldurulması ise yönlendirilmiş doku rejenerasyonu tedavisi ile yapılmaktadır. Bu tedavi yöntemleriyle beraber diş hekiminin önerdiği şekilde dişlerin günde en az iki kez fırçalanması, fırçalama sırasında yumuşak uçlu diş fırçasının kullanılması diş eti sorunlarına iyi gelmektedir. Aynı zamanda diş ipi kullanılması, antibakteriyel gargaranın kullanılması da önemlidir. Ayrıca sigara ve alkol gibi zararlı maddeler de kullanılmamalıdır. 

Diş etine iyi gelenler arasında bitkisel yağlar da bulunmaktadır. Hindistan cevizi yağı ile gargara yapmak, susam yağını ise tuzla beraber karıştırıp iki dakika boyunca gargara yapmak örnek olarak verilebilir. Yeşil çay ve tuzla karıştırılmış hardal yağ ise diş etlerine masaj yapılarak diş eti erimesi sorununa iyi gelir.