Çameli’de Doğal Yöntemlerle Yetiştirilen Sırık Fasulyelerin Hasadına Başlandı

Denizli’nin Çameli ilçesindeki Semra Şaylan, 10 yıldır doğal yöntemlerle Çameli sırık fasulyesi yetiştiriyor. Gökçeyaka Mahallesi’nde, güvercin gübresiyle beslenen fasulyenin hasadına başlandı. Şaylan, bu yıl 6 ton yaş fasulye hedefliyor.

Denizli'nin Çameli ilçesindeki Semra Şaylan, 10 yıldır doğal yöntemlerle Çameli

**Çameli Sırık Fasulyesinde Hasat Dönemi Başladı!**

Denizli’nin Çameli ilçesinde, tamamen organik yöntemlerle yetiştirilmiş olan ünlü Çameli sırık fasulyesinin hasadı başladı. Güvercin gübresi ile beslenen ve doğal kaynak suyu ile sulanan bu özel fasulye türü, çevre illerden büyük ilgi görüyor.

Meşhur Çameli Sırık Fasulyesi

Çameli fasulyesi, bölgenin coğrafi işareti sayesinde Türkiye genelinde adından söz ettirmekte. Denizli’nin Çameli ilçesine bağlı Gökçeyaka Mahallesi’nde yaşayan 56 yaşındaki Semra Şaylan, yaklaşık on yıldan bu yana üç dönümlük arazisinde coğrafi işaretli Çameli sırık fasulyesi yetiştiriyor. Organik tarım yaklaşımıyla doğal kaynak suyu ve kendi beslediği 150-200 güvercinden elde ettiği gübreyi kullanarak, bu yıl taze fasulye hasadına başladığını belirten Şaylan, “23 Nisan’da ekilen fasulyelerin hasadını gerçekleştirdik. Tamamen organik üretim yapıyoruz ve suni gübre kullanmıyoruz,” dedi.

Erken Hasat ve Yüksek Verim

Günlük olarak 300 ile 600 kilogram arasında ürün elde ettiklerini ifade eden Şaylan, “Arazimiz üç dönüm. Yaklaşık on yıldır hem taze hem kuru fasulye üretiyoruz. Hasat ettiğimiz fasulyeleri, Muğla, Denizli ve Burdur gibi çevre illerdeki toptancılara gönderiyoruz. Doğal yöntemlerle yetiştirdiğimiz için insanlar fasulyemizin lezzetini çok seviyorlar,” şeklinde konuştu.

Doğal Yöntemler ile Üretim

Semra Şaylan, sabahın erken saatlerinde başladıkları fasulye hasadını akşama kadar sürdürdüklerini aktararak, “Hayvan gübresi ve yeraltı kaynak suyu ile beslenen fasulyelerimiz uzun, çıtır ve çok lezzetli. Yayla havası da ürünümüzün lezzetini artırıyor. Her şeyimiz tamamen doğal ve organik, bu yüzden ürünümüze olan talep de yüksek. Kasım ayına kadar fasulye hasadımız devam edecek. Bu yıl yaklaşık 6 ton yaşamış fasulye hasadı yapmayı planlıyorum,” şeklinde sözlerine devam etti.

Ayrıca organik tarımın önemine dikkat çeken Şaylan, üretim sürecinin her aşamasını doğallık ilkesine bağlı kalarak gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı