Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Yapay Zeka Destekli Proje, Bakanlık ve TÜBİTAK Desteğiyle Yükselişte

Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Doç. Dr. Metin Bilgin’in geliştirdiği yapay zeka destekli proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK tarafından desteklenmeye onay aldı. Proje, metal kesme makinelerinde akıllı sistemler oluşturmayı hedefliyor.

Bursa Uludağ Üniversitesi'nden Doç. Dr. Metin Bilgin'in geliştirdiği yapay zeka

BUÜ’den Yapay Zeka Destekli Proje Desteği

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde görev yapan Doç. Dr. Metin Bilgin, yapay zeka ile desteklenen bir projeyi hayata geçirerek Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandı.

Proje Sözleşmesi İmzalandı

TÜBİTAK tarafından başlatılan “Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı” projesinin sözleşme imza töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın ve İstanbul Valisi Davut Gül’ün yanı sıra BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz ve diğer üniversite rektörlerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Yerli Yapay Zeka Gelişimi Hedefleniyor

Törende konuşan Bakan Kacır, Türkiye’nin yapay zeka dönüşüm programları aracılığıyla bu teknolojinin üretim süreçlerinde yaygınlaşmasını sağlamayı amaçladıklarını dile getirdi. Kacır, “Yerli ve özgün yapay zeka modellerinin oluşumunu desteklemeyi sürdüreceğiz. Türkiye’nin veri merkezi altyapısını güçlendireceğiz” şeklinde konuştu.

Bakan, 2030 Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi çerçevesinde Türkçe verilerle geliştirilecek yapay zeka dil modelinin kullanıma sunulacağını belirtti. Ayrıca, TÜBİTAK BİLGEM’in büyük veri havuzlarını temizleyerek geliştirdiği model hakkında da bilgi verdi.

Yapay Zeka Altyapısı Güçlendiriliyor

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, yapay zekanın ekonomik büyümeden toplumsal refaha birçok alanda etkisini artırdığını söyledi. Bu bağlamda, Türkiye’nin yapay zeka yetkinliğini artırmak için önemli altyapı çalışmalarının yürütüldüğünü ifade etti. Aydın, “Yerli yapay zeka uygulamaları için gereken destekleri sağlayarak sanayiciler ve üniversitelerle işbirliği içinde ilerleyeceğiz” dedi.

İnovatif Uygulamalar

Projenin detaylarını aktaran Doç. Dr. Metin Bilgin, metal kesme testere makinelerinde yapay zeka uygulamalarının kullanılacağını açıkladı. Mevcut sensör verilerini analiz ederek operatörlere yol gösterecek kararlar üreteceği bilgisini veren Bilgin, “Geçmiş arıza verileri ile eğitilen dil modeli sayesinde kullanıcılar sesli ve yazılı yanıtlar alabilecek. Tamamen çevrimdışı çalışan sistem, operatörlere hızlı çözümler sunacak” ifadelerini kullandı.

Rektörden Kutlama

Proje imza törenine katılan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Doç. Dr. Metin Bilgin’i makamında ağırladı ve başarılı çalışmalarından dolayı kendisini tebrik etti. Yılmaz, “Üniversitemiz için oldukça değerli bir projenin hayata geçirilmesine katkı sağlayan tüm paydaşlara teşekkür ediyoruz. Daha nitelikli bilimsel faaliyetlerde bulunma amacındayız” dedi.