Evlenme arifesinde olan çiftler için harcamalar giderek yükselirken, boşanmak isteyenler için de benzer bir ekonomik yük söz konusu. Çekişmeli boşanma davalarının en az maliyetleri de oldukça şaşırtıcı rakamlara ulaştı.
Evlerindeki beyaz eşyadan mobilyalara, düğün salonu masraflarına kadar birçok kalemde yüksek harcama yapması gereken çiftler, evlilik kararı aldıklarında büyük bir borç altına giriyor. Fakat boşanma süreçleri de bu kadar yüksek maliyetlerle gündeme geliyor. Taraflar arasındaki çekişme durumuna göre, çekişmesiz boşanmalarda bile en az 200 bin lira harcama yapılması gerekmekte. Çekişmeli davalarda ise bu rakam neredeyse iki katına çıkabiliyor. Bursa Barosu’ndan avukat Cüneyt Fidan, ayrıca velayet ve mal ayrılığı talepleri ile birlikte masrafların arttığını belirtiyor: “Geçmişte yuvayı kurmanın zorluğuna dair sözler vardı. Fakat, günümüzde boşanmak da en az evlenmek kadar karmaşık bir süreç haline geldi. Çekişmeli boşanma dava masrafları, sadece harç ve vergi ödemeleriyle en az 4 bin lira ile başlamaktadır. Avukat ücreti de baronun tarifesine göre ortalama 100 bin lirayı bulabilmektedir. Bu da yalnızca bir tarafı temsil eden avukat için geçerlidir. Boşanma sonrasında yapılacak mal ayrılığı davası ise, edinilen mülklerin ya da araçların değerine göre ekstra binlerce liralık masraf getirebilir. Bazı durumlarda tarafların şartlarına göre bu rakam 500 bin lira kadar çıkabilmekte. Dolayısıyla boşanma süreci de en az evlilik kadar zahmetli hale geldi” diye konuştu.
Düğünlerde takılan takıların boşanma süreçlerinde mülkiyet tartışmalarına da konu olduğunu dile getiren Fidan, “Yargıtay’ın bu konuda birden fazla kararı mevcut. Düğün sırasında takılan takılar kime ait, kadına mı yoksa erkeğe mi, bu konuda farklı görüşler bulunmaktadır. Ancak günümüz ekonomik koşullarında, düğünde alınan takılar avukat masrafları kapsamında değerlendirilebiliyor. Bu da boşanma sürecindeki harcamaların arttığını gösteriyor” şeklinde ifadelerde bulundu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından sağlanan verilere göre, 2024 yılı evlenme ve boşanma istatistikleri şöyle şekillendi: 2023 yılında evlenen çift sayısı 567 bin 11 iken, bu sayı 2024’te 568 bin 395’e ulaştı. Kaba evlenme hızı, bu yıl binde 6,65 olarak kaydedildi. Boşanmalar ise 2023 yılında 173 bin 342 iken, 2024’te bu rakam 187 bin 343’e yükseldi. Boşanma hızları ise binde 2,19 olarak hesaplandı. Kaba evlenme oranlarının en yüksek olduğu il Adıyaman iken, en düşük rakam Tunceli’de gözlemlendi. Ayrıca, boşanma hızının en yüksek olduğu il Antalya, en düşük olduğu ise Hakkari olarak belirlendi. Evlilik süresi göz önüne alındığında, 2024’te meydana gelen boşanmaların yüzde 33,7’si evliliğin ilk 5 yılı içinde, yüzde 21,3’ü ise 6-10 yıl arasında gerçekleşti. 2025 yılına ait verilerin ise 2026 yılının Şubat ayında açıklanması bekleniyor.