### Perakende Yasası İhtiyacı Gündemde
Türkiye Esnaf Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, perakende yasasının ivedilikle çıkarılması gerektiğini belirtti.
‘Aileyle Pazar: Birlikte Tatil, Güçlü Toplum’ temalı çalıştayda, market zincirlerinin pazar günleri kapalı olması için bir plan geliştirilmesi gerektiği dile getirildi. Palandöken, uzun yıllardır perakende sektöründe aktif olarak yer aldığını belirterek, haftada bir gün tatil uygulamasının sürekli geri planda bırakıldığını ifade etti. Bu modele uluslararası bir standart olarak bakılmaması gerektiğinin altını çizdi ve esnaflığın kurallarının kesin olmadığını vurguladı.
Sektör yöneticiliğinin yanı sıra bireylerin güvenli bir şekilde alışveriş yapması gerektiğini ifade eden Palandöken, “Esnafa destek çıkmak, sokaktaki bakkallarımızı korumak zorundayız. Ekonomik sorunların çözüm yolu için perakende yasası çıkarılmalı, sigorta primleri düşürülmeli ve teşvikler sağlanmalıdır. Aksi takdirde enflasyonla mücadele etmek mümkün olmayacaktır. Vergi yapısında kazanç elde etmek için önce kazanmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Aile Yapısını Güçlendirmek
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Zafer Tarıkdaroğlu, çalıştayda çalışanların dinlenme hakları ile işletmelerin sürdürülebilirliği arasındaki dengeye dikkat çekerek, “2025 yılı aile yılı olacak. Aile bireylerinin sadece aynı evde yaşayan kişilerden ibaret olmadığını, ebeveyn ile çocuklar arasındaki bağın ve kuşaklar arası dayanışmanın önemini vurguladık. Dinlenme, bireysel refahı arttırmanın yanı sıra, aile yaşamının da bir gerekliliğidir” ifadelerini kullandı.
Tarıkdaroğlu, “Amacımız esnafı korurken aynı zamanda tüketicilerin de haklarını gözetmek. Bu dengeyi sağlamak için aileyi güçlendiren tüm politikaları hayata geçiriyoruz. Aile Yılı Vizyonu ile iş ve yaşam dengesini kalıcı hale getirmek temel hedefimiz” diye ekledi. Ayrıca, aile politikalarına önümüzdeki on yıl boyunca devam edeceklerini belirtti.
Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran da, perakende yasasının Mecliste beklediğini ve acilen çıkmasının önemli olduğunu ifade etti. Baran, “Bu ülkede esnaf sayısı, tüccar sayısından fazladır. Kayıt dışı çalışan esnaflarımıza yönelik çözümler üretilecektir. Çalıştayda aile ve istihdam konularının yanı sıra ekonomiye dair çok yönlü bir etki değerlendirilecektir” dedi.
Sektör Olarak Hedefler Büyüyor
TPF Başkanı Ömer Düzgün, perakende sektörünün Türkiye’nin en büyük istihdam alanlarından biri olduğunu belirtti. Düzgün, “Kadın istihdamı perakende sektöründe oldukça yüksek, bu nedenle çalışma koşulları aile hayatını doğrudan etkilemektedir. Pazar günleri, çoğu çocuk için evde geçirilen tek gündür. Bu nedenle bu günün tatil olarak değerlendirilmesi, aile yapısını güçlendirecektir” şeklinde konuştu.
Sonuç olarak, çalıştayda elde edilen önerilerin hem bugüne hem de geleceğe katkı sunacağına inandıklarını vurgulayan Düzgün, ortak akla ihtiyaç duyulduğunu hatırlattı.







