Bartın Üniversitesi’nde Çocuk Edebiyatı Üzerine Çalıştay Düzenlendi: Eğitimde Disiplinlerarası Yaklaşımlar Ele Alındı

Bartın Üniversitesi’nde düzenlenen “Çocuk Edebiyatı Çalıştayı”nda, çocuk edebiyatının eğitimdeki önemi ve güncel yaklaşımlar ele alındı. Rektör Prof. Dr. Ahmet Akkaya, disiplinlerarası çalışmaların geliştirilmesi gerektiğini vurgularken, Prof. Dr. Sedat Sever çocukluk döneminin kitaplarla inşa edildiğini belirtti. Etkinlikte, dünyadaki eğilimler ve çocuk edebiyatının etkileri tartışıldı.

Bartın Üniversitesi'nde düzenlenen "Çocuk Edebiyatı Çalıştayı"nda, çocuk edebiyatının eğitimdeki önemi

Bartın Üniversitesi’nde Çocuk Edebiyatı Çalıştayı Düzenlendi

Bartın Üniversitesinde (BARÜ) gerçekleştirilen programda çocuk edebiyatında güncel yaklaşımlar ele alınırken disiplinlerarası çalışmaların geliştirilmesine yönelik yapılması gerekenler anlatıldı.

Çocuk Edebiyatı Çalıştayı ve Katılımcıları

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Eğitim Fakültesi koordinasyonunda düzenlenen “Bir Yüksek Lisans Programı Önerisi: Çocuk Edebiyatı Çalıştayı”nda çocuk edebiyatının eğitimdeki yeri, günümüz dinamikleri ve güncel sorunlar üzerine kapsamlı değerlendirmeler yapıldı. Çevrim içi gerçekleştirilen etkinlikte farklı kurum, kuruluş ve üniversitelerden alanında uzman konuklar bir araya geldi. Etkinliğin açılış konuşmalarını BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya ile Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOGEM) Kurucu Müdürü Prof. Dr. Sedat Sever yaptı.

Rektör Akkaya: “Çocuk Edebiyatı Yüksek Lisans Programı İçin Özveriyle Çalışıyoruz”

Rektör Akkaya, “Çocuk Edebiyatı Yüksek Lisans Programı için özveriyle çalışıyoruz,” dedi. Sistemli bir çocuk edebiyatı yüksek lisans programının gerekliliğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Ahmet Akkaya, “Ülkemizde kültürümüzün, gelenek ve göreneklerimizin çocuğa dair yansıdığı farklı durumların disiplinlerarası çalışmalarla geniş yelpazede incelenmesi gerekmektedir. Bartın Üniversitesi olarak düzenlediğimiz bu önemli programda, sistemli bir yapı oluşturma gayretiyle alanında uzman konuklarımızla çocuk edebiyatını kapsamlı bir şekilde ele alacağız. Bu alana yönelik değerler sistemini nasıl daha iyi aktaracağımızı, şekli yapısına dair unsurları anlamak ve anlatmak için yapabileceklerimizi değerlendireceğiz. Bu vesileyle disiplinlerarası çalışmayla oluşturulacak bir yüksek lisans programı için bu çalıştayın önemli katkılar sağlayacağına ve bir kamuoyu oluşturacağına inanıyorum,” dedi.

Çocuk Edebiyatının Önemi

“Çocuk edebiyatı bireyin topluma katılımında en temel unsurlardandır.” Çocuk ve gençlik edebiyatına yönelik farklı bakış açılarıyla yapılan çalışmaların önemine değinen Prof. Dr. Sedat Sever, “Çocukluk dönemi insan yaşamının inşa evresidir ve bu süreçte karşılaşılan kitapların niteliği, çocukların toplumsal yaşama donanımlı bireyler olarak katılması açısından son derece önemlidir. Bu noktada çocuk edebiyatı eserleri de çocuğun bilinç, duyusal, kişisel ve toplumsal gelişimine istenilen katkıyı sağlayabilmesi için çocuk gerçekliğine göre olmalıdır. Bartın Üniversitesinin bu çabası çocuklarımızın yaşına, ilgi ve ihtiyaçlarına yönelik eserlerin karşılanmasına dönük bilimsel bir duyarlılıktır. Bu düşüncelerle düzenlenen çalıştayın çocuk ve gençlik edebiyatına yönelik önemli bir bilimsel etkileşim ortamı sunacağını ve dayanışmanın güzel bir örneği olacağını düşünüyorum,” diye konuştu.

Dünyadaki Çalışmalar ve Eğilimler Aktarıldı

Ardından geçilen program, BARÜ Eğitim Fakültesinden Doç. Dr. Arzu Çevik moderatörlüğünde gerçekleştirildi. İlk olarak Eğitim Fakültesinden Doç. Dr. Mustafa Kocaarslan, çocuk gelişimi ve çocuk edebiyatı üzerine son zamanlarda gerçekleştirilen multidisipliner araştırmaları içeren bir sunum yaptı. Doç. Dr. Kocaarslan, sunumunda erken dönemde kitap okumanın beyin üzerindeki doğrudan etkilerini, çocuk edebiyatının temel işlevlerini aktardı. Dünyadaki eğilimlere değinerek nasıl çalışmalar yapıldığını, araştırma merkezlerini, bu alanda etki değeri yüksek bilimsel dergileri anlattı. Ayrıca BARÜ’de çocuk edebiyatı tezli yüksek lisans programı çalışmaları kapsamında uzman görüşlerine dayalı yaptıkları içerik analizi ve yürütülen süreç hakkında bilgiler verdi. Yoğun ilgiyle takip edilen çalıştay, çocuk edebiyatına yönelik ders içerikleri, sorunlara yönelik çözüm önerileri ile güncel ve yenilikçi yaklaşımları içeren değerlendirmelerin ardından son buldu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı