Bakan Yumaklı, TMO’nun Ürün Alım Çalışmalarını Tamamladı, Tarımsal Destekler Hızla Devam Ediyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Adana’da yaptığı açıklamada, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bu yıl tüm ürünleri alacağını duyurdu. Dondan etkilenen üreticilere destek sağlanacağını belirten Yumaklı, son 23 yılda Adana’ya 228 milyar lira tarımsal destek yapıldığını da vurguladı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Adana'da yaptığı açıklamada, Toprak

Uygulanan Tarım Politikaları ve Üreticileri Destekleme

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), bu yıl kendisine sunulacak bütün ürünleri almak üzere alım çalışmalarını tamamladığını duyurdu.

Bakan Yumaklı, İmamoğlu ilçesinde Yedigöze Sulama Projesi inşaatını ziyaret ettikten sonra Karataş ilçesine geçerek Sera Organize Tarım Bölgesi’nin temel atma törenine katıldı.

İklim değişikliğinden doğan sorunları dikkatle izlediklerini dile getiren Bakan Yumaklı, “Üreticimizin menfaatlerini gözeten ve tüketiciyi koruyan politikalar uygulamaya devam ediyoruz. TMO, bu yıl kendisine sunulacak tüm ürünleri almak için gerekli alım süreçlerini başlattı. 600’den fazla noktada randevu sistemi ile alımları gerçekleştirmeyi planlıyor. TMO’nun alım fiyatları ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Ürünlerini TMO’ya satmak isteyen çiftçilerimiz, taahhütname karşılığında alım merkezlerine ürünlerini getirebilir. Alternatif olarak, lisanslı depolar aracılığıyla ürünlerini teslim ederek, ELÜS yöntemiyle yine TMO’ya ürünlerini sunabilirler. Herkese bereketli bir hasat dönemi diliyorum” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Son 23 Yıldaki Yatırımlar ve Destekler

Son 23 yıl içerisinde Adana’ya 228 milyar liralık tarımsal yatırım ve destek sağladıklarını ifade eden Bakan Yumaklı, “Su ve sulama tesislerinde 140 yeni hizmetin faaliyete geçtiğini bildirmek isterim. Kırsal kalkınma desteklerimiz ile Adana’nın tarım ve orman alt yapısını güçlendirdik. Tarımsal üretim alanlarının korunmasını hedefleyerek yaklaşık 4,5 milyon dekar alana sahip Çukurova ovasını koruma altına aldık. Bu alanlar, gıda arz güvenliğimizin teminatı kabul edilmektedir. Adana’ya özgü 23 ürün için coğrafi işaret alarak markalaşma yolunda önemli bir adım attık. Ormanlarımızın yeşil örtüsünü artırmak amacıyla 440 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Kozan ilçesine modern bir hayvan pazarının kazandırılmasıyla önemli bir ihtiyacı giderdik. Üreticilerimizin önemli bir sorunu haline gelen Akdeniz Meyve Sineği ile ilgili yapılan çalışmalar sayesinde durum yönetilebilir bir hale geldi” ifadelerini kullandı.

Don Olayı Sonrası Üreticilere Destek

Şubat ayında Adana’da yaşanan büyük bir don olayını hatırlatan Bakan Yumaklı, bu felaketten etkilenen ürünlere yönelik masrafların karşılanacağını belirtti. “Üreticilerimiz bu durumdan olumsuz etkilendi. İl Müdürlüğümüz hemen hasar tespit çalışmalarına başlayarak gerekli adımları attı. Dondan etkilenen çiftçilere mazot ve gübre desteklerini TC kimlik numaralarındaki son haneye bakılmaksızın tek seferde yatırdık. Dondan etkilenen 16 ürün için Cumhurbaşkanımızın talimatıyla çiftçilerin yaptığı masrafları ödeyeceğiz. Bu duruma Şubat ayında meydana gelen don olayı da dahil. 6 Şubat depremlerinde yıkılan 51 ahır için gerekli altyapının hazırlanmasını sağladık ve inşaatlara en kısa sürede başlayacağız. Depremden etkilenen 51 üreticimizin tekrar üretime adapte olmasına yardımcı olacağız” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından katılımcılar kurdele keserek sembolik olarak temel atma işlemini gerçekleştirdi.