Sanayi Üretimi Türkiye’de Yükseliyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerçekleştirdiği konuşmada, Türkiye’nin sanayi üretimindeki artışı detaylandırdı. Bakan Kacır, Avrupa ülkelerinin pandemi sonrası sanayi üretimindeki düşüşlere dikkat çekerek, Türkiye’nin 2020 Ocak’la kıyaslandığında sanayi üretiminin %30.6 oranında arttığını belirtti. Almanya, İtalya, Fransa ve İspanya gibi ülkelerin şu anki sanayi üretiminin 2020 seviyelerinin altında kaldığını ifade etti.
İhracat Performansı ve Ülke Ekonomisi
Bakan Kacır, Türk sanayisinin Avrupa pazarındaki önemli rolünü vurgulayarak, ihracatın %40’tan fazlasının Avrupa Birliği ülkelerine yapıldığını hatırlattı. Ocak-eylül döneminde imalat sanayi ihracatının önceki yılın aynı dönemine göre %4.3 artarak 189.5 milyar dolar olarak kaydedildiğini açıkladı.
Kacır, ayrıca Bakanlığa bağlı olarak yürütülen girişimci bilgi sistemine değinerek, bu sistemle 4 milyon girişimin verilerinin takip edildiğini belirtti.
Tekstil ve Hazır Giyimde Durum
Tekstil ve hazır giyim sektöründe yaşanan istihdam kayıplarına yönelik eleştirilere yanıt veren Kacır, bu sektörlerin Türkiye için büyük önem taşıdığını ifade etti. Bakan, yılın ilk on ayında 100 binden fazla işletmeyi ziyaret ederek, istihdamı korumaya yönelik politikalar geliştirdiklerini söyledi.
Kacır, “Bugün hazır giyimde, tekstilde Türkiye, dünyanın önde gelen üreticileri arasındadır. Bu sektörde bir milyona yakın kişi istihdam edilmektedir” dedi.
İstihdamdaki Bölgesel Dengesizlikler
Hükümetin teşviklerinin etkisine dikkat çeken Kacır, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki istihdam artışlarının devam ettiğini vurguladı. Kacır, karşılaştırma yaptığında, büyük şehirlerde istihdam kaybı yaşanırken, bu bölgelerde istihdam artışlarının gözlemlendiğini ifade etti.
Yetenek Transferi Programı
Son zamanlarda mühendislerin yurtdışına çıkışıyla ilgili yapılan yorumları değerlendiren Bakan Kacır, şu an için Aselsan’daki çalışanların yurt dışına gitmesinin yalnızca belirli sayıda olduğunu, buna karşın aynı yıl içinde yurtdışından Aselsan’a 112 uzman geldiğini açıkladı. Kacır, aynı zamanda 4 bin 600 teknoloji uzmanının yurt dışından Türkiye’ye getirildiğini kaydetti.
İhaleler ve İlgili İddialar
Ekrem İmamoğlu hakkında yürütülen “casusluk” soruşturmasında adı geçen bir firmanın bakanlığa ihale almasıyla ilgili iddialara yanıt veren Kacır, kamudan ihale alan firmanın sadece bir teknoparkta faaliyet gösterdiğini ve söz konusu kişinin firmada herhangi bir yetkisi olmadığını açıkladı. Kacır, firmanın hukuki süreçlerle bağlantılı olduğuna dair iddiaların yanıltıcı olduğunu söyledi.

