BAE Dışişleri Bakanlığı’ndan Üçlü Görüşme Duyurusu
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rusya, Ukrayna ve ABD arasındaki üçlü görüşmenin Abu Dabi’de başladığı bildirilmiştir. BAE, Ukrayna Zirvesine ev sahipliği yapmaktadır. Açıklamada, “Görüşmeler bugün Abu Dabi’de başladı ve 2 gün sürecek. Bu, diyaloğu teşvik etmek ve krize siyasi çözümler bulmak için yürütülen devam eden çabaların bir parçasıdır” ifadesi yer almaktadır.
Medya ve Kamuya Kapalı İlk Tur
Rus devlet haber ajansı TASS, Rusya, Ukrayna ve ABD arasında gerçekleştirilecek üçlü görüşmelerin ilk turunun “medya ve kamuya tamamen kapalı olarak” yapılacağını aktarmıştır.
Donbas Üzerindeki Anlaşmazlık Ele Alınacak
Abu Dabi görüşmeleri, barış sürecini ilerletmek için bir zemin oluşturmayı hedeflemekte, doğrudan toprak ve Donbas üzerindeki anlaşmazlığı ele almayı ve bunun üzerine güvenlik mekanizmaları ile siyasi uzlaşı yollarını tartışmayı amaçlamaktadır.
Zelenskiy’den Açıklama
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Abu Dabi görüşmelerinin başlamasından kısa bir süre önce tüm müzakere ekibiyle “görüşme yaptığını” ifade etmiştir. Ukrayna medyasında yer alan haberlere göre; Zelenskiy, “Bütün ekibimiz orada, herkesle konuştuk, herkes ne yapacağını biliyor. Görüşmelerin çerçevesi, ele alınacak konular ve istenen sonuçları tartıştık. Formatların farklı olabileceğini de konuştuk. Ekip, sahada kararlar alacak ve diyalog nasıl ilerlerse yaklaşımını ona göre ayarlayacak” şeklinde açıklamalarda bulunmuştur.
Temsilciler ve Heyet Başkanları
Rusya Devlet Başkanlığı olan Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklama doğrultusunda, görüşmeye yalnızca Putin’in talimatlarıyla hareket eden askeri yetkililerin katılacağı, heyete Rusya Askeri Dış İstihbarat Teşkilatı (GRU) Başkanı İgor Kostyukov’un başkanlık edeceği belirtilmiştir. Ukrayna heyetine ise Kiev Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Rustem Umerov liderlik edecektir. ABD’yi ise ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff’un, Trump’ın damadı ve eski başdanışmanı Jared Kushner’in temsil etmesi beklenmektedir.
Donbas Sorunu ve Stratejik Önemi
Ukrayna’nın doğusunda bulunan Donbas bölgesi, Rusya sınırına yakın Donetsk ve Luhansk bölgelerini kapsamakta olup, sanayi açısından zengin bir içerik taşımaktadır. Bu nedenle her iki ülke için büyük bir önem arz etmektedir. Bölge nüfusunun önemli bir kısmı Rus kökenli olup Rusça konuştuğundan, Rusya burada etkisini artırmak ve stratejik çıkarlarını korumak istemektedir. Diğer yandan, Ukrayna toprak bütünlüğünü korumayı hedeflemektedir. Bu durum, Donbas’ı hem savaş hem de diplomatik kriz alanı haline getirmektedir. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise verdiği bir röportajda, Donbas ve Novorossiya’yı her halükarda alacaklarını belirtmiş ve “Ya bu bölgeleri zorla özgürleştireceğiz ya da Ukrayna birlikleri bu bölgeleri terk edecek ve orada savaşmayı bırakacak” ifadelerini kullanmıştır.
İhlas Haber Ajansı
