Aydın’daki kreşte çocuklara psikolojik ve fiziksel şiddet iddiasıyla 6 kişiye dava açıldı.

2 Dakika Okuma

Aydın’ın Efeler ilçesindeki Kreşte Çocuklara Şiddet İddiaları: 6 Kişi Hakkında Dava Açıldı

Aydın’ın Efeler ilçesinde faaliyet gösteren bir kreş ve gündüz bakımevinde 2-3 yaş grubundaki çocuklara yönelik psikolojik ve fiziksel şiddet uygulandığı yönündeki iddialara ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. Soruşturma çerçevesinde, 3’ü öğretmen olmak üzere toplam 6 kişi hakkında dava açıldı.

Cumhuriyet savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sınıf öğretmenleri A.Ç. ile çocuk bakıcısı B.G.’nin sorumlulukları altındaki çocuklara görevleri sırasında sistematik şekilde şiddet uyguladıkları ve bu eylemlerin disiplin sınırlarını açıkça aştığı belirtildi. İki öğretmenin ‘çocuğa karşı eziyet’ suçundan yargılanmaları talep edildi. İddianamede, bunun yanı sıra kreşin sahibi B.İ.Y., kurum müdürü A.Y., müdür yardımcısı ve psikolog B.T.M. ile hareket koordinasyon ve jimnastik öğretmeni C.Y.’nin, yaşananlara tanık olmalarına ya da velilerden gelen bildirimlerle durumdan haberdar olmalarına rağmen yetkili mercilere ihbarda bulunmadıkları kaydedildi. Bu kişiler hakkında ise ‘suçu bildirmeme’ suçundan dava açıldı.

2024 yılı Mart ayında ailelerin çocuklarında gözlemledikleri davranış değişiklikleriyle ortaya çıkan olayda, ailelerin pedagog eşliğinde çocuklarıyla yaptıkları görüşmelerde kreşte görevli personelin sert ve uygunsuz davranışlarda bulunduğu ifade edildi. Bu durumun ardından güvenlik kamerası kayıtları incelendi ve kamera görüntülerinde çocukların itilerek yere düşürüldüğü ile sert müdahalelere maruz kaldıkları anlar yer aldı. Bu görüntülerin ardından 8 çocuktan 6’sının ailesi savcılığa başvurarak şikayetçi oldu. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından da kreş hakkında idari ve cezai işlemler uygulandı. Ailelerin çocuklarını kurumdan almasının ardından kreşin eğitim faaliyetlerine son verildi.

Dosyada yer alan müşteki ifadelerinde, bazı velilerin durumu kuruma bildirdiği ancak herhangi bir önlem alınmadığı, şiddet içeren davranışların farklı tarihlerde tekrarlandığı ve süreklilik arz ettiği iddia edildi. Hazırlanan iddianamede çocukların itilmesi, yere düşürülmesi, saçlarının çekilmesi, bez değişimlerinin sınıf içerisinde yapılması ve ceza duvarı gibi uygulamalarla psikolojik baskı yapılması gibi çok sayıda eyleme yer verildi. Bu uygulamaların çocukların bedensel ve ruhsal gelişimlerine zarar verdiği vurgulanarak ‘çocuğa karşı eziyet’ suçunun işlendiği sonucuna varıldığı belirtildi.

Toplanan deliller doğrultusunda dava açılması için yeterli şüphenin oluştuğu ifade edilirken, iddianame Aydın 9’uncu Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İhlas Haber Ajansı

ETİKETLENDİ:
Bu Makaleyi Paylaş
Exit mobile version