Aydın’da son günlerde etkili olan yoğun yağışlar, bölgedeki barajların doluluk oranlarını ciddi şekilde artırdı. Bu gelişmeyle birlikte, pamuk üretiminin önemli merkezi olan Söke Ovası’ndaki çiftçilerin “kısıtlı su dağıtım planı”na itirazları yeniden dile getirildi. TARİŞ Söke Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İsmail Özer, “Söke Ovası’ndaki kısıtlı su planının gözden geçirilmesi gerekiyor” dedi.
Aydın Valiliği tarafından açıklanan 2025 sulama sezonu planı, tarım arazilerinin yalnızca %50’sine su verilmesini öngörüyor. Bu durumun, pamuk üreticilerini zor durumda bırakacağı ifade ediliyor. Özer, alınan bu kararın derhal yeniden ele alınması gerektiğini belirtti.
Son yağışların ardından barajlardaki su seviyelerinin çiftçilere iki sulama ile sezonu sorunsuz geçirme imkânı sunduğunu kaydeden Özer, “Ege Bölgesi’nde pamuk üretiminin kalbi olan Söke Ovası’ndaki bu karar hayata geçirilirse sadece çiftçileri değil, bölge ekonomisini de olumsuz etkileyecektir. Yüzde 50 kuralı verimin azalmasına yol açacak ve çiftçileri alternatif ürün arayışına sokacaktır. Ancak pamuğun yerini alacak başka bir ürün bulmak kısa vadede mümkün değil” ifadelerini kullandı.
Pamuk üretiminin, tarımın ötesinde tekstil ve lojistik gibi birçok sektörü etkilediğine dikkat çeken Özer, üretimdeki daralmanın zincirleme bir etkiyle birçok sektörde sorunlar yaratacağını vurguladı. Özer; “Eğer bu karar düzeltilmezse tarımsal üretim kenarında çırçır fabrikaları, tekstil atölyeleri, nakliye sektörü ve kırsalda yaşayan birçok aile de zarar görecektir. Uzun vadede işsizlik artacak, kırsaldan kente göç hızlanacak ve bölgenin sosyoekonomik dengesi bozulacaktır” dedi.
“Biz sadece hakkımız olan suyu talep ediyoruz”
Pamuk üretiminin Türkiye’nin ithalat bağımlılığını azaltması açısından önemli bir strateji olduğunun altını çizen İsmail Özer, barajlardaki su seviyesinin tekrar göz önüne alınarak kararın yeniden değerlendirilmesini istedi. Özer, “Şükürler olsun ki barajlarımız doldu. Biz çiftçiler olarak sadece hakkımız olan suyu almak istiyoruz. İki sulama ile ovamızı yaşatabilir, hem kendi emeğimizi hem de ülkemizin pamuk gereksinimini karşılayabiliriz. Aydın Valisi Yakup Canbolat ve DSİ 21. Bölge Müdürü Birol Çınar’dan bu kararı yeniden ele almalarını ve çiftçilerimizin geleceğini güvence altına alacak çözümler bulmalarını bekliyoruz” şeklinde konuştu.