Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Aydın ve İzmir’de Demirciliğin Yaşamayı Sürdüren Ustası: İbrahim Pehlivan

İbrahim Pehlivan, Aydın’ın Köşk ve İzmir’in Ödemiş ilçeleri arasında 35 yıldır geleneksel yöntemlerle tarım aletleri üretiyor. 120 köye hizmet veren Pehlivan, teknolojinin gelişmesine rağmen demirciliğin önemini vurguluyor ve çiftçilerin tarım işlerinde en büyük destekçisi olan özel yapım aletleri titizlikle hazırlıyor.

İbrahim Pehlivan, Aydın'ın Köşk ve İzmir'in Ödemiş ilçeleri arasında 35

Aydın ve İzmir’in verimli dağlık bölgelerinde tarımsal faaliyetler hala geleneksel el aletleri ile yürütülmeye devam ediyor ve bu durum, bölgede az sayıda kalan demirci ustalarını zorlaştırıcı bir rekabet ortamına itiyor. Aydın’ın Köşk ilçesi ile İzmir’in Ödemiş ilçesi arasında yer alan Mendegüme kasabasında demircilik yapan İbrahim Pehlivan, 35 yıllık meslek tecrübesinin en yoğun dönemlerini yaşamakta.

Eski yöntemlerle kestane kömüründe demiri eriterek, el ile kullanılan tarım aletleri üreten İbrahim Usta, hem Aydın hem de İzmir’in birçok köyüne hizmet sunuyor. Kök çapasından tarım çapasına, nalbantlıktan baltaya kadar çeşitli tarım aletlerini yapmakta usta olan Pehlivan, Ödemiş, Köşk ve Beydağ’a bağlı yaklaşık 120 köye ulaşmakta.

Sert zeminli ve taşlı arazilerde fabrikasyon ürünlerin verimliliğinin düşük olması nedeniyle köylülerin, genellikle el yapımı özel tarım aletlerini tercih etmesi, demirciliği popüler bir meslek haline getirmiştir. 1991 yılından beri bu mesleği tutkuyla icra eden Pehlivan, teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin demircilik mesleğinin geçerliliğini koruyacağına inanıyor. İş yeri bir dağ köyünde olmasına rağmen, Ödemiş, Köşk ve Baydağ ilçelerine bağlı 100’den fazla köydeki çiftçilerin taleplerine naçizane hizmet vermeye devam ediyor ve kazancından oldukça memnun olduğunu vurguluyor.

Teknolojinin ilerlemesi bazı alanlarda bilek gücüne dayanan tarım uygulamalarını ortadan kaldırmasa da, çiftçilerin işlerini kolaylaştırmak amacıyla geliştirilen aletler demirciler tarafından titizlikle üretiliyor. Son yıllarda Aydın ve İzmir’de kaydedilen en fazla Nisan yağışları, çiftçilerin ekim ve dikim döneminde büyük bir hız kazanmasına olanak tanırken, onların en büyük destekçileri demirciler oluyor.