Anzer Balı’nda Sahtecilik İle Mücadele Devam Ediyor: Bin Katı Sahte Bal Satılıyor

Rize Muhtarlar Federasyonu Başkanı Remzi Güzel, Anzer Balı’nda sahteciliğe karşı mücadele ettiklerini belirtti. Yılda 5 ton üretilebilen gerçek Anzer Balı’nın, bin katı sahte ürünle satıldığını vurguladı. Tüketiciler, coğrafi işaret tescili olmayan ballara dikkat etmeli.

Rize Muhtarlar Federasyonu Başkanı Remzi Güzel, Anzer Balı'nda sahteciliğe karşı

Rize Muhtarlar Federasyonu Başkanı ve Anzer Ballı Köyü Muhtarı Remzi Güzel, Anzer Balı’ndaki sahtecilik ile mücadele ettiklerini belirtti. Güzel, “Anzer Yaylası’nda üretilen balın miktarı, sahte ‘Anzer Balı’ olarak satılanların bin katıdır” ifadelerini kullandı.

Anzer Yaylası, 2 bin 300 rakımda, 40’ı endemik olmak üzere 400’den fazla çiçek türüyle dolu bir bölge olarak, birçok kişi tarafından şifa kaynağı kabul edilen Anzer Balları’nın üretim yeri olarak öne çıkıyor. Anzer Balları, gelişmiş tahlil süreçlerinden geçtikten sonra, Hacettepe Üniversitesi’ne gönderiliyor. Uygun sonuçlar alındıktan sonra, Rize Arıcılar Birliği dolum tesislerinde çeşitli boyutlarda kavanozlara doldurulup mühürleniyor. Coğrafi İşaret Tescili ile korunan bu ballar, dolayısıyla piyasada sahte ürünlere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Anzer Balı’nın yurt dışından yoğun talep alması, sahtekarlık yapan dolandırıcıların sahte ‘Anzer Balı’ satmasını kolaylaştırıyor. Bu durumla mücadele etmek için Anzer Ballı Köy Muhtarlığı ve iki kooperatif iş birliği içinde çalışıyor.

Remzi Güzel, Anzer Balları’nın kalitesini korumak amacıyla sahtecilerle ilgili denetimlerin artırılması gerektiğini dile getirdi. “Anzer Vadisi’nde ürettiğimiz bal miktarı, hava koşullarına bağlı olarak yıl içerisinde sadece 3 ton ile 5 ton arasında değişiyor. Ancak piyasada bolca ‘Anzer’ ibaresi kullanılan sahte ballar bulunuyor” diyen Güzel, bu sahte ürünlerin gerçek Anzer Balı ile karıştırılmaması gerektiğini vurguladı. “Gerçek Anzer balı sadece kooperatiflerimiz aracılığıyla satışa sunuluyor ve coğrafi işaret tescili bulunan ürünlerin dışında hiçbir bal, Anzer Balı olarak nitelendirilemez” dedi.

Tüketicilerin sahte bal almaktan şüphelenmeleri durumunda, Tarım İl Müdürlüklerine başvurmalarını öneren Güzel, “Anzer Balı’nın haklarını korumaya kararlıyız. Bu konuda mücadelemiz devam edecek” ifadelerini kullandı.

Son olarak, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 180’den fazla marka ismi alındığını belirten Güzel, bu durumun tüketicilerin yanılmasına ve gerçek Anzer Balı’nın itibarına zarar verdiğini de sözlerine ekledi. Yasal sürecin ihmal edilmemesi gerektiği için Tarım İl Müdürlüğü’nü bu konuda daha aktif olmaya çağırdı.