Anadolu Üniversitesi’nin düzenlediği ‘Yapay Zekâ Günlükleri’ konferans serisi, ”Chat: (G)enAI (P)ratikler ve (T)eoriler” başlıklı etkinlikle İletişim Bilimleri Fakültesi’nin Şener Şen Salonu’nda gerçekleştirildi.
Açılış konuşması, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erkan Erdemir tarafından yapıldı. Prof. Dr. Erdemir, konuşmasında, “Bu konferans serisini büyük bir önemle karşılıyoruz çünkü yapay zekâ geleceğimizin temel taşlarından birisi. Farklı alanlarda yapay zekânın etkilerini görmekteyiz. Bu teknolojinin en etkin şekilde kullanılabilmesi için kendimizi hazırlamamız şart. Bu bağlamda, üniversitemizde yapay zekâ okuryazarlığını artırmayı hedefliyoruz. Bu konferans serisi, söz konusu sürecin ilk adımlarından birini oluşturuyor. İlerleyen günlerde yapay zekâ ile ilgili bir zirve daha düzenleyeceğiz. Yapacağımız bu tür faaliyetlerle birlikte, bu alandaki bilgi seviyemizi artırmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.
Yapay zeka alanında Türkiye’nin atılımlar yaptığını belirten Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Enes Eryarsoy ise “Konferansta ‘gerçekleşmiş gerçeklik’ konusunu ele alacağız. Buradaki amacımız, günümüz teknolojileriyle mevcut problemlere çözüm bulmanın yanı sıra, gelecekte karşılaşabileceğimiz teknolojilere uygun altyapılar geliştirip ürünler ortaya koymaktır. Dünyada yapay zekâya yönelik en büyük yatırımlar yapılmakta ve Türkiye de bu alanda önemli adımlar atıyor. Cahit Arf ismiyle büyük bir süper bilgisayar kurulma aşamasında ve içinde 393 GPU yer alıyor. Yapay zekâ araçlarının sunduğu en büyük avantaj, veri özetleme yeteneğidir ve esas hedef bununla bilgiye hızlı erişim sağlamaktır. Bu araçlar adeta Babil Kütüphanesi’nin kütüphanecisi gibi işlev görüyor” dedi.
Prof. Dr. Eryarsoy, teknolojinin hızla ilerlediğini vurguladı ve bu süreçte yapay zekânın herkes tarafından kullanması gereken bir araç haline geleceğini söyleyerek, “Teknoloji çok hızlı bir gelişim içerisinde ve bu süreç artık herkesin elektrik gibi kullanması gereken bir araç olma aşamasına geliyor. Yapay zekânın ilerlemesi, yıkıcı teknolojilerin yaygınlaşması ile paralellik gösteriyor. Başlangıçta kimse bu teknolojilerin etkisini fark etmiyor fakat belirli bir noktada bu araçlar, en iyi yazılımcılardan daha iyi sonuçlar elde etmeye başlıyor ve bu durumda pazar hızlı bir değişime uğruyor” şeklinde ekledi.
Yapay zeka ve savunma teknolojilerinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Eryarsoy, belirtilen konuların Türkiye için zorluklar doğurabileceğini ifade ederek, “Eğer bu alanda başarılı olursak, vergi gelirleri gibi kazançlar elde edebiliriz, fakat yeterince güçlü bir savunma oluşturamazsak zor dönemler bizi bekliyor” dedi.
Konferans, soru-cevap kısmının ardından Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Köksal Büyük’ün Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enes Eryarsoy’a teşekkür belgesi takdim etmesiyle sona erdi. Programa, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık gibi akademik isimler ile öğrenciler de katıldı. ‘Yapay Zekâ Günlükleri’ konferans serisinin ilerleyen günlerde farklı konularla devam edeceği belirtildi.