Amasya’da, bu yıl nesli tükenmekte olan Mersin balığından 300 bin üretim hedefleniyor. Havyarının kilogramı 2 bin dolardan satılan bu balıklar, Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu’nda yetiştirilen anaçlardan elde edilen yumurtalarla büyütülerek 6 ay içinde Karadeniz’e ulaştırılacak.
Mersin balığı, yumurtalarının Mersin murt ağacına benzemesi dolayısıyla bu ismi alıyor. Havyar üretimi için bu balıkların en az altı yaşına girmeleri gerekiyor. 250 milyon yıl öncesine kadar uzanan geçmişiyle ‘siyah inci’ olarak bilinen havyarın kilosu, 2 bin ila 2 bin 500 dolar aralığında işlem görüyor. Bu özel üretim, Amasya’daki Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı bir tesiste gerçekleştiriliyor.
Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu’ndaki sağım işlemine katılan Amasya Valisi Önder Bakan, bu yıl yaklaşık 300 bin yavru balık yetiştirilmesinin planlandığını ifade etti. Vali Bakan, sağım esnasında kullandığı “Maşallah” ifadesiyle dikkat çekerken, 10 anaç balıktan ortalama 1,5 kilonun üzerinde havyar alındığını belirtti. Bakan, bakanlığın belirlediği 100 binlik hedefin üzerinde bir üretim olmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.
Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, 2021’de üretimine başlanan Mersin balığı yavrularının geçtiğimiz yıl Samsun, Sinop ve İstanbul’ya bırakıldığını hatırlatarak, bu yıl 300 bin balık üretiminin planlandığını söyledi. Mersin balığının avlanmasının yasak olduğunu ve neslinin tehlikede olduğunu vurgulayan Çetin, Karadeniz’de üç türün kaldığını açıkladı. Tesislerinde sivri burun ve karaca türlerinin üretimi gerçekleştirildiğini, ayrıca gelecekte Huso huso türünün de hedeflendiğini bildirdi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, bu balıkların izlenmesine de önem veriyor. Geçtiğimiz yıllarda Samsun’dan salınan bir balığın Bulgaristan’da bulunduğu bilgisini paylaşan bakanlık, bu sayede deniz canlılarının takip edilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.